Теми статей
Обрати теми

Із працівника на виробництві у майстри ПТНЗ: вивчаємо перехідні оплатні тонкощі

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
До професійно-технічного навчального закладу на посаду майстра виробничого навчання прийнято двох нових працівників, які раніше працювали на виробництві. Як тарифікувати таких працівників? Чи дійсно їм треба виплачувати зарплату не менше тієї, яку вони отримували на виробництві? Який тарифний розряд їм встановити для обчислення заробітної плати? (запитання з форуму для працівників бюджетної сфери: http://budget.factor.ua)

Педагогічною діяльністю у професійно-технічних навчальних закладах (далі — ПТНЗ) та установах професійно-технічної освіти можуть займатися особи, які мають відповідну професійну освіту та професійно-педагогічну підготовку, моральні якості і фізичний стан яких дає змогу виконувати обов’язки педагогічного працівника ( ст. 45 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР, далі — Закон № 103).

Вимоги до педагогічного працівника визначаються кваліфікаційною характеристикою, що затверджується центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти.

Для визначення відповідності педагогічного працівника займаній посаді, рівня його кваліфікації проводиться атестація. Періодичність обов’язкової атестації та порядок її проведення встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти.

Рішення атестаційної комісії є підставою для присвоєння педагогічному працівнику відповідної категорії або звільнення його з роботи у порядку, передбаченому законодавством.

У ст. 46 Закону № 103 сказано: підготовка педагогічних працівників ПТНЗ та установ професійно-технічної освіти здійснюється у вищих навчальних закладах та на їхніх спеціалізованих факультетах, а також в індустріально-педагогічних технікумах, коледжах, інженерно-педагогічних вищих навчальних закладах.

Важливо! На посади педагогічних працівників можуть призначатися фахівці виробництва, сфери послуг, які мають вищу освіту і в подальшому здобувають відповідну психолого-педагогічну підготовку.

У п. 84 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, зазначено:

за висококваліфікованими робітниками і спеціалістами, які в установленому порядку переводяться з підприємств і організацій у ПТНЗ на посади майстрів виробничого навчання, зберігається середня заробітна плата, яку вони одержували за останнім місцем роботи.

Суттєвий нюанс: щорічно кількість працівників, які можуть бути переведені до ПТНЗ із збереженням середньої заробітної плати в зазначеному порядку, визначається місцевими органами управління в межах бюджетних асигнувань, що виділяються на утримання цих навчальних закладів.

У разі погіршення якості роботи таким працівникам за наслідками чергової атестації можуть встановлюватись посадові оклади на загальних підставах.

Зверніть увагу! Чинними нормативно-правовими актами передбачено норму про збереження розміру заробітної плати за майстрами виробничого навчання, які перейшли на ці посади з підприємств, установ та організацій. Але практично нині ця норма не застосовується.

Майстрам виробничого навчання посадові оклади встановлюються на рівні 9 — 12-го тарифних розрядів ( додаток 4 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557). Як зазначено у п. 2 цього наказу, керівники навчальних закладів у межах затвердженого фонду заробітної плати встановлюють працівникам конкретні розміри посадових окладів згідно із затвердженими наведеним наказом схемами тарифних розрядів.

Відповідно до п. 2 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78, час роботи викладачів професійно-теоретичної підготовки, старших майстрів та майстрів виробничого навчання ПТНЗ за відповідною професією (спеціальністю) на виробництві та у сфері послуг зараховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі