Теми статей
Обрати теми

Оплата лікарняного померлого працівника: людини немає, а податки є

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Листок непрацездатності надано через півроку після смерті працівника. Чи підлягає такий лікарняний оплаті? Якщо так, то чи потрібно обкладати суму лікарняних ПДФО, ВЗ і ЄСВ?

Працівник захворів, перебуваючи у трудових відносинах з роботодавцем. Лікарняний його родичі надали до комісії із соцстрахування до закінчення строку давності для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності*.

* З 1 січня 2015 року — 12 календарних місяців із дня відновлення працездатності (а в цій ситуації — смерті застрахованої особи).

Отже, якщо листок непрацездатності оформлено належним чином, то комісія із соцстрахування призначає, а роботодавець нараховує лікарняні. Чинним законодавством не передбачено обмежень з виплати лікарняних у разі смерті застрахованої особи (див. лист ФТВП від 14.08.2009 р. № 04-06/Н-152з-198).

Із суми лікарняних ЄСВ справляти не потрібно. Причина: виплати нараховані не за відпрацьований час після припинення трудових відносин із працівником.

А ось обкладення ПДФО та ВЗ не уникнути. Причому суми лікарняних з метою обкладення ПДФО необхідно віднести до місяців, за які їх нараховано.

У розділі I форми № 1ДФ лікарняні відображайте з ознакою доходу «101» з реєстраційним номером облікової картки померлого працівника**. У графі «Дата звільнення з роботи (дд/мм/рррр)» проставте дату виключення працівника з облікового складу підприємства (тобто дату смерті працівника).

** Швидше за все, реєстраційний номер померлого працівника вже буде видалений податківцями і на підприємство прийде повідомлення про помилку у формі № 1ДФ. Надайте їм письмове пояснення, в якому зазначте, що відображений у формі № 1ДФ дохід нараховано померлому працівнику за період, коли він перебував з вами у трудових відносинах.

Також сума лікарняних має потрапити до рядка з ВЗ розділу II форми № 1ДФ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі