Теми статей
Обрати теми

Надаємо податкову соціальну пільгу на дітей багатодітному батьку

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Працівник установи хоче скористатися податковою соціальною пільгою. Він перебуває у шлюбі, у них з дружиною троє неповнолітніх дітей (2 дитини дружини від першого шлюбу (не усиновлені) і 1 спільна дитина). Також вони з дружиною взяли під опіку двох дітей, яким не виповнилось 18-років, тобто загалом з ними проживають п‘ятеро неповнолітніх дітей. Чи має право такий працівник отримати ПСП на усіх дітей? Якщо так, то на підставі яких документів?

Це питання не просте, тому перш ніж на нього відповісти, звернемось до норм чинного законодавства.

Порядок надання, розмір податкової соціальної пільги (ПСП) та перелік категорій платників податку, які мають право на таку пільгу, встановлено ст. 169 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Відповідно до п.п. 169.1.2 ПКУ платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на застосування ПСП у звичайному розмірі (у 2016 році — 689 грн.) в розрахунку на кожну таку дитину.

Крім того, відповідно до абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ ПСП застосовується до нарахованої заробітної плати (та прирівняних до неї виплат), якщо її розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (у 2016 році — 1930 грн.). При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків, визначається як добуток вищезазначеної суми та відповідної кількості дітей (1930 х кількість дітей).

Для отримання зазначеної пільги працівник (у нашому випадку — батько) повинен надати на ім’я керівника установи певний перелік документів. Такий перелік наведено у Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженому постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227 (далі — Порядок № 1227).

Так, згідно з п.п. 3 п. 5 цього Порядку батьки, які мають двох і більше дітей віком до 18 років, для отримання пільги з ПДФО, окрім самої заяви, складеної в довільній формі, подають копії свідоцтв про народження своїх дітей, зроблені з оригіналу або дубліката такого документа, в якому підтверджуються батьківські права, або документи (завірені відповідним чином), які підтверджують вік їхніх дітей. У разі якщо діти були взяті під опіку, то подається копія рішення органу опіки, в якому зазначено, що діти передані під опіку. Зауважимо, що пільга надаватиметься з того місяця, в якому було подано заяву.

Як бачимо, питання надання документів, а згодом і застосування ПСП на рідних дітей і на тих дітей, над якими встановлено опіку, чітко висвітлено у Порядку № 1227 (ср. ). А чи надається ПСП на дітей, які не усиновлені одним із батьків, але проживають з ним разом?

При відповіді на це запитання слід звернутися до норм Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III (далі — СКУ). Зокрема, відповідно до ст. 141 СКУ мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини. Крім того, у ст. 181 СКУ наведено способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину, зокрема за домовленістю між ними; за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі; за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька та (або) у твердій грошовій сумі. Тобто у нашому випадку спільне проживання чоловіка з дітьми дружини від першого шлюбу не підтверджує те, що він їх утримує. Тому якщо рідний батько (чоловік з першого шлюбу) виконує свої обов’язки, що підтверджують відповідні документи, то саме він має право на ПСП на таких дітей.

Підсумуємо: враховуючи зазначене вище, платник податку (батько), який утримує дітей віком до 18 років, на підставі п.п. 169.2.2 ПКУ повинен підтвердити своє право на застосування ПСП шляхом надання документів, установлених Порядком № 1227, зокрема документів, які підтверджують, що такий платник є їх батьком (у т. ч. усиновлювачем, опікуном або піклувальником). Оскільки чоловік не усиновив двох дітей дружини від першого шлюбу, у нього не виникає обов’язку щодо утримання цих дітей, а відповідно він не має права на застосування ПСП, передбаченої п.п. 169.1.2 ПКУ.

Висновок: ПСП до зарплати батька буде надаватися лише на трьох дітей: одну спільну дитину та двох, яких батьки взяли під опіку, а граничний розмір доходу, який дає змогу отримувати таку пільгу, у 2016 році складає: 1930 х 3 = 5790,00 грн.

І наприкінці ще раз нагадаємо, що граничний розмір зарплати, до якої застосовується ПСП, визначається кратно кількості дітей тільки одному з батьків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі