Теми статей
Обрати теми

Установлюємо норму робочого часу дезінфектору лікарні

Купливанчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
Чи правомірно дезінфектору центральної міської лікарні встановити 36-годинний робочий тиждень за результатами атестації, якщо вона проведена протокольно, без санітарно-гігієнічного дослідження санітарно-епідеміологічною станцією (як працівнику, зайнятому на роботах із шкідливими умовами праці)?

Перш ніж відповісти на зазначене запитання, нагадаємо, що встановлення скороченої тривалості (норми) робочого часу передбачено ст. 51 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Зокрема, для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, така норма складає не більш як 36 годин на тиждень. Установлення зазначеної тривалості робочого часу означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки, скорочується, але працівник має право на оплату праці в розмірі повного окладу (тарифної ставки).

Крім того, законодавством установлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів тощо). Зазначимо, що наше питання стосується дезінфектора лікарні, який працює на роботах із шкідливими умовами праці, тому при встановленні скороченої тривалості робочого часу такому працівнику необхідно враховувати не тільки загальні норми чинного законодавства про працю, а й звернутись до спеціальних нормативних актів, що регулюють це питання.

Одним із таких документів є наказ МОЗ від 25.05.2006 р. № 319 (далі — наказ № 319), згідно з яким встановлюються норми робочого часу для працівників закладів охорони здоров’я. У п.п. 1.1 цього наказу передбачено, що для керівників структурних підрозділів із числа лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою освітою, лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (середнього медичного персоналу), медичних реєстраторів, дезінфекторів закладів охорони здоров’я (структурних підрозділів) за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці, установлюється робочий тиждень тривалістю 38,5 години.

Разом з тим відповідно до п. 5 наказу № 319 для працівників, які працюють у закладах (структурних підрозділах) і на посадах у шкідливих умовах праці, установлюється скорочена тривалість робочого тижня відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня» від 21.02.2001 р. № 163 (далі — Перелік № 163) на підставі результатів атестації робочих місць, порядок проведення якої затверджено постановою КМУ «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.92 р. № 442 (далі — Порядок № 442).

У свою чергу, згідно з п. 9 Порядку застосування зазначеного вище Переліку № 163, затвердженого наказом Мінпраці від 23.03.2001 р. № 122, скорочена тривалість робочого тижня встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці. Підтвердження права працівника на встановлення скороченої тривалості робочого тижня (36 годин) можливе тільки при віднесенні його робочого місця до категорії місць із шкідливими умовами праці.

Згідно з п. 6 Порядку № 442 атестація робочих місць передбачає в тому числі і санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці. Санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводяться санітарними лабораторіями підприємств і організацій, атестованих органами Держстандарту і МОЗ за списками, що узгоджуються з органами Державної експертизи умов праці, а також на договірній основі лабораторіями територіальних санітарно-епідеміологічних станцій. Тобто виконання зазначеної умови є обов’язковим етапом проведення атестації щодо встановлення скороченої тривалості робочого тижня працівникам, які працюють на роботах із шкідливими умовами праці (п. 7 Порядку № 442).

Як виняток для деяких категорій працівників медичних закладів атестація умов праці для підтвердження права на пільгове забезпечення може провадитись комісійно, тобто без залучення фахівців санітарно-епідеміологічних установ. Така «пільга» передбачена Інструкцією проведення атестації робочих місць в установах охорони здоров’я і соціального забезпечення, затвердженою заступником Головного державного експерта з умов праці України та заступником Головного державного санітарного лікаря України (листи Мінпраці від 05.05.95 р. № 06-1544 і МОЗ від 17.05.95 р. № 5.05.08-370).

Відповідно до загальних положень цієї Інструкції атестація на робочих місцях згідно з розд. XIX Списку № 1 і розд. XXIV Списку № 2 постанови Кабінету Міністрів СРСР «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення» від 26.01.91 р. № 10 проводиться комісійно, без проведення санітарно-гігієнічних досліджень, у тому числі і для визначення права відповідних працівників на скорочену тривалість робочого тижня. Відразу зазначимо, що вищезгадані списки не містять посади дезінфектора або прирівняних до неї посад. Це означає, що без проведення санітарно-гігієнічних досліджень дезінфектору лікарні не можна встановлювати скорочену тривалість робочого тижня на рівні 36 годин.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі