Теми статей
Обрати теми

Держслужбовець після декретної відпустки йде в щорічну відпустку: як розрахувати відпускні та грошову допомогу

Неля СИНЬКО, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Працівниця-держслужбовець з 11.04.2016 р. по 14.08.2016 р. перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. За цей період їй було нараховано допомогу по вагітності та пологах. У серпні 2016 року вона подала заяву на надання щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів з виплатою грошової допомоги до такої відпустки в розмірі середньомісячної зарплати. Як розрахувати відпускні та суму грошової допомоги? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

При розрахунку відпускних і суми грошової допомоги до відпустки потрібно керуватися положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Почнемо з розрахунку суми відпускних. З 1 травня 2016 року набрав чинності Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII і багато нормативних документів, прийнятих на виконання цього Закону. Згідно з новою законодавчо-нормативною базою було підвищено посадові оклади і змінено структуру зарплати держслужбовців.

У зв’язку з цим для розрахунку відпускних і суми грошової допомоги до відпустки при застосуванні загальних положень Порядку № 100 потрібно враховувати також його спеціальні норми. До таких спеціальних норм, зокрема, належать:

абз. 7 п. 2 Порядку № 100:

«у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівникам органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду»

абз. 8 п. 2 Порядку № 100:

«у разі коли зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відбулася у період, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, а також коли заробітна плата у розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої заробітної плати провадиться з урахуванням виплат, передбачених працівнику згідно з умовами оплати праці, установленими після підвищення посадових окладів»

За загальними нормами середня зарплата для оплати відпустки обчислюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористану відпустку (п. 2 Порядку № 100).

Але як уже було зазначено вище, з 1 травня 2016 року було підвищено посадові оклади держслужбовцям і змінено структуру їх заробітної плати. У зв’язку з цим період до 1 травня 2016 року виключається з розрахункового.

Розрахунковим періодом у цій ситуації буде травень — липень 2016 року.

А що ж з виплатами, що нараховані за цей період? За цей період держслужбовцю нараховано допомогу по вагітності та пологах. Як ми знаємо, така допомога включається до розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми відпускних.

Це означає, що суму відпускних держслужбовцю в цій ситуації потрібно розрахувати виходячи з суми допомоги по вагітності та пологах, що припадає на розрахунковий період (травень — липень 2016 року).

Припустимо, що загальна сума допомоги по вагітності та пологах, яка була виплачена працівниці, становила 16695,00 грн. Тоді сума допомоги по вагітності та пологах, яка припадає на розрахунковий період (травень — липень 2016 року), становила 12190,00 грн. (132,50 грн. x 92 к. дн.).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

12190,00 грн. : (31 к. дн. - 3 святкові та неробочі дні + 30 к. дн. - 2 святкові та неробочі дні + 31 к. дн.) = 140,11 грн.

Розраховуємо суму відпускних:

140,11 грн. x 30 к. дн. = 4203,30 грн.

Тепер перейдемо до розрахунку грошової допомоги, що надається до щорічної основної відпустки.

За загальним правилом (абз. 3 і 4 п. 2 Порядку № 100) розрахунковим періодом для визначення суми грошової допомоги, що надається до відпустки, є останні 2 календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому працівнику надають відпустку і у зв’язку з чим йому призначають виплату грошової допомоги.

Якщо протягом останніх 2 календарних місяців працівник не працював, середня зарплата обчислюється виходячи з попередніх 2 місяців роботи. Якщо і протягом цих місяців працівник не пропрацював жодного робочого дня, то середня зарплата обчислюється згідно з останнім абзацом п. 4 Порядку № 100. У свою чергу, у цій нормі зазначено, що в інших випадках, коли нарахування здійснюється виходячи з середньої зарплати, працівник не мав заробітку не зі своєї вини, розрахунок проводиться виходячи з установлених такому працівнику у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Розрахунковим періодом для розрахунку грошової допомоги в цій ситуації є червень — липень 2016 року. Але в цих місяцях держслужбовець не мала заробітку. І у травні 2016 року вона перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Тому, враховуючи зазначені положення, грошову допомогу потрібно розраховувати виходячи з посадового окладу, установленого держслужбовцю.

Припустимо, що посадовий оклад держслужбовця становить 2585,00 грн.

Тоді сума грошової допомоги, що надається до щорічної основної відпустки, у розмірі середньомісячної зарплати дорівнює 2585,00 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі