Теми статей
Обрати теми

Чи утримуються аліменти з суми матеріальної допомоги на оздоровлення до відпустки

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці
Чи утримуються аліменти з матеріальної допомоги на оздоровлення, що виплачується до відпустки всім співробітникам організації? (м. Харків)

Щоб визначити повний список доходів, «доступних» роботодавцю для цілей утримання аліментів, потрібно керуватися Переліком видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженим постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік № 146).

Так, перелік доходів, з якого проводиться утримання аліментів, визначений п. 1 цього Переліку. Види доходу, з якого утримання аліментів не проводиться, установлено п. 12.

Здавалося б, знайти відповідь на поставлене запитання дуже просто. Потрібно знайти, в якому з пунктів Переліку № 146 знаходиться матеріальна допомога на оздоровлення до відпустки. Однак не все так просто. Давайте розбиратися.

Перелічувати всі види доходів, зазначені в Переліку № 146, для відповіді на запитання немає необхідності. Тому наведемо в таблиці тільки ті виплати, що зможуть допомогти нам у цьому.

Доходи, нараховані працівнику — платнику аліментів, з яких утримуються аліменти

«1. Утримання аліментів з працівників здійснюється з усіх видів заробітку і додаткової винагороди,

як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, у тому числі з:

1) основної заробітної плати за посадовими окладами, тарифними ставками, відрядними розцінками тощо;

2) усіх видів доплат і надбавок до заробітної плати;

19) інших видів заробітку» (п.п. 19 п. 1 Переліку № 146)

Доходи, нараховані працівнику — платнику аліментів, з яких не утримуються аліменти

«12. Утримання аліментів не проводиться з:

1) вихідної допомоги при звільненні та сум неоподатковуваного розміру матеріальної допомоги»

(п.п. 1 п. 12 Переліку № 146)

Перше, що впадає в очі, це положення п.п. 1 п. 12 Переліку № 146. Згідно з ним із суми неоподатковуваного розміру матеріальної допомоги аліменти не утримуються. А як же ситуація з оподаткуванням матеріальної допомоги на оздоровлення?

З’ясовуємо. Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом), є однією зі складових фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.3.3 п. 2.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5).

Заробітна плата для цілей обкладення доходів ПДФО — це основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму (п.п. 14.1.48 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI).

Отже, матеріальна допомога на оздоровлення до відпустки для цілей обкладення ПДФО розглядається як заробітна плата. А це означає, що її сума обкладається ПДФО.

Таким чином, матеріальну допомогу на оздоровлення до відпустки не можна віднести до виплат, з яких не утримуються аліменти.

Висновок: із суми матеріальної допомоги на оздоровлення до відпустки утримуються аліменти як з інших видів заробітку (п.п. 19 п. 1 Переліку № 146).

Теги аліменти
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі