Теми статей
Обрати теми

«Престижна» надбавка для педпрацівників: від чого залежить її конкретний розмір

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Місцевий орган управління освітою наполягає на розробці та запровадженні положення про виплату надбавки за престижність педагогічної праці залежно від результатів роботи школи та успіхів педагогічних працівників з метою економії коштів. Чи дійсно необхідно визначати рейтинг навчального закладу або педагогічних працівників для виплати надбавки за престижність педагогічної праці? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

З метою підвищення престижності праці педагогічних працівників постановою КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373) (з урахуванням змін, унесених постановою КМУ від 25.03.2014 р. № 88) передбачено установлення педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування надбавки у граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Важливо! В абз. 2 п. 1 постанови № 373 вказано: розмір надбавки встановлюється керівником закладу (установи) у межах фонду оплати праці.

При цьому будь-яких інших норм чи умов щодо порядку встановлення надбавки, зокрема запровадження такої вимоги, як рейтинг навчального закладу залежно від його внеску у виконання Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060) та надання якісних послуг, чи результатів роботи педагогічних працівників ані постановою № 373, ані іншими нормативними актами з питань оплати праці не передбачено. Більш того, постанова № 373 не містить умов стосовно зобов’язань органів влади або керівників навчальних закладів щодо розробки відповідного положення про виплату надбавки за престижність педагогічної праці, як це, наприклад, передбачено Порядком надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898.

Відповідно до ст. 14 Закону № 1060 місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування створюються відповідні органи управління освітою, діяльність яких спрямовується на: управління навчальними закладами, що є комунальною власністю; організацію навчально-методичного забезпечення навчальних закладів, вдосконалення професійної кваліфікації педагогічних працівників, їх перепідготовку та атестацію у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти; координацію дій педагогічних, виробничих колективів, сім’ї, громадськості з питань навчання і виховання дітей; визначення потреб, розроблення пропозицій щодо державного контракту і формування регіонального замовлення на педагогічні кадри, укладання договорів на їх підготовку; контроль за дотриманням вимог щодо змісту, рівня і обсягу освіти, атестацію навчальних закладів, що є комунальною власністю. Розробка нормативних документів, зокрема й тих, які зачіпають умови оплати праці, повноваженнями місцевих органів управління освітою не передбачена.

Висновок: Надбавка за престижність педагогічної праці встановлюється керівником закладу всім педагогічним працівникам у граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) у межах фонду оплати праці*.

* Такий висновок випливає і з листа Мінсоцполітики від 02.04.2015 р. № 4744/0/14-15/13 // «ОП», 2015, № 13, с. 8. Також читайте консультацію фахівця Мінсоцполітики «Надбавка за престижність педпрацівникам: визначаємо наслідки «урізання» розміру» // «ОП», 2014, № 18, с. 28. — Прим. ред.

Теги надбавки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі