Теми статей
Обрати теми

Щорічна грошова винагорода керівнику ясел-садка: хто має видати наказ про її надання

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — завідувач сектору бухгалтерського обліку та фінансового забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Хто повинен видати наказ про виплату щорічної грошової винагороди завідувачу комунального закладу ясел-садка сільської ради: сільський голова чи начальник відділу освіти?

Як відомо, однією з гарантованих державою виплат для педагогічних працівників є щорічна грошова винагорода в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків ( ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-ХІІ, далі — Закон № 1060). Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків затверджено постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898 (далі — Порядок № 898).

Щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам надається за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків за умови досягнення ними успіхів у вихованні дітей, навчанні, вихованні, професійній підготовці учнівської та студентської молоді, методичному забезпеченні, відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни та здійснюється в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу чи методичної установи на оплату праці ( п. 2 Порядку № 898).

Важливо! Відповідно до п. 4 Порядку № 898 щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам видається на підставі наказу керівника навчального закладу чи методичної установи, а керівникам — за наказом вищестоящої організації.

При цьому щорічна грошова винагорода керівникам навчальних закладів чи методичних установ, які працюють на умовах контракту, надається незалежно від умов, визначених у контракті.

Хто ж є вищестоящою організацією для сільського дошкільного навчального закладу?

Відповідно до ст. 11 Закону № 1060 до органів управління освітою в Україні належать:

— центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти;

— центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері освіти;

— центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади;

— орган виконавчої влади АР Крим у сфері освіти;

— місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування, а також утворені місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування структурні підрозділи з питань освіти (місцеві органи управління освітою).

Також треба враховувати такий факт: згідно з ч. 4 ст. 20 Закону № 1060 керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються органом виконавчої влади АР Крим у сфері освіти, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування (значить, ведуть кадровий облік).

Висновок: Виходячи з вищезазначеного, наказ про виплату щорічної грошової винагороди керівнику ясел-садка повинен видати саме начальник управління освіти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі