Теми статей
Обрати теми

Бібліотекар-сумісник у школі мистецтв: установлюємо надбавку за особливі умови роботи

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати і умов праці
Бібліотекар дитячої школи мистецтв працює за сумісництвом на 0,5 ставки. Чи має такий працівник право на надбавку за особливі умови роботи?

Відповідно до абз. 1 п. 1 постанови КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073 (далі — постанова № 1073) працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та займають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84 (далі — Порядок № 84), установлюється надбавка за особливі умови роботи у граничному розмірі 50 % посадового окладу.

Як бачимо, при виконанні законодавчо встановлених умов зазначена надбавка є обов’язковою виплатою. Тобто керівники установ, закладів та організацій повинні забезпечити виплату цієї надбавки працівникам, яким вона належить. І саме керівники відповідно до абз. 2 п. 1 постанови № 1073 й визначають конкретний розмір (у межах 50 %) надбавки за особливі умови роботи в межах фонду оплати праці.

Що ж стосується правомірності встановлення зазначеної надбавки бібліотекарям, які працюють у позашкільних навчальних закладах, зазначимо таке. Відповідно до ст. 6 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР бібліотеки навчальних закладів за призначенням належать до спеціальних бібліотек. Посада бібліотекаря вказана й у додатку до Порядку № 84. Тому бібліотекарю дитячої школи мистецтв установлюється надбавка за особливі умови роботи.

Тепер стосовно запитання читача щодо встановлення надбавки за особливі умови роботи бібліотекарю-суміснику.

При розгляді цього питання слід зважати на передбачені чинним законодавством спеціальні норми щодо заборони встановлення сумісникам окремих видів надбавок і доплат. Так, працівникам бібліотек, які працюють за сумісництвом, не встановлюється доплата за вислугу років. Про це говорить п. 5 вищезгаданого Порядку № 84. А що ж відносно постанови № 1073 і її «підопічної» — надбавки за особливі умови роботи?

Постановою № 1073 не встановлено обмежень щодо виплати надбавки за особливі умови роботи бібліотекарям, які працюють за сумісництвом. Таким чином, бібліотекарю-суміснику встановлюється зазначена надбавка у граничному розмірі 50 % його посадового окладу (тобто від 0,5 ставки). Додатковим аргументом у цьому питанні є листи Мінпраці від 11.12.2009 р. № 1/9-876, від 04.12.2009 р. № 744/13/84-09, від 26.11.2009 р. № 13684/0/14-09/13. Зокрема, у них фахівці Міністерства зазначили, що у разі, якщо працівник бібліотеки працює на 0,5 посадового окладу, надбавка за особливі умови роботи установлюється до цього розміру посадового окладу, тобто пропорційно відпрацьованому часу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі