Індексуємо зарплату окремих категорій працівників: «дивимося в корінь» оновленої норми

Трохименко Людмила, заступник головного редактора (e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)
Якщо у вашому полку прибуло, то обов’язково пригадайте про спеціальні приписи, установлені п. 102 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Контингент прибулих може різнитися, але для зарплатної індексації тепер їх об’єднує одна норма. І незважаючи на видиму схожість загального правила, у його застосуванні є істотні нюанси. Про них зараз і розповімо.

З грудня минулого року в нормі п. 102 Порядку № 1078 повний «ребрендинг»: і за суттю, і за формою. Адже тепер вона охоплює не тільки переведених працівників, а й новоприйнятих, а також тих, що вийшли на роботу після декретної відпустки. Та й саме спецправило звучить абсолютно інакше.

З 1 грудня 2015 року в оновленому п. 102 Порядку № 1078 закріпили механізм обчислення індексу споживчих цін (ІСЦ) для таких працівників:

— переведених на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі чи організації, а також переведених на роботу на інше підприємство, в установу або організацію чи до іншої місцевості і у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці в разі продовження такими працівниками роботи;

— новоприйнятих;

— які вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 років і після відпустки без збереження заробітної плати, передбачених законодавством про відпустки (зокрема, йдеться про відпустки для догляду за дитиною до 6 або 16 років згідно зі ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Для таких категорій працівників обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник.

Тобто для індексації зарплати такої аудиторії тепер

єдиний підхід і орієнтир — на місяць останнього підвищення окладу за посадою!

Це також означає, що тепер для випадків переходу на іншу посаду (на цьому ж підприємстві або від інших роботодавців) не має жодного значення зміна зарплати на новому місці роботи (її збільшення або зниження). На нове місце роботи не потрібно приносити довідки від екс-роботодавців після звільнення за переведенням.

Для нових працівників розрахунок ІСЦ не прив’язаний до місяця прийняття на роботу. Важливим є тільки факт підвищення посадових окладів за посадою.

Ми ретельно проаналізували всі істотні нюанси у застосуванні п. 102 Порядку № 1078. Для наочності та зручності у використанні представимо їх у таблиці нижче.

Важливо! Наші логічні міркування підкріплені й позицією фахівця Мінсоцполітики (див. с. 7 цього номера).

Подія / категорії працівників

Ключові індексаційні моменти: що врахувати

1

2

«Новачок»

У місяці прийняття за займаною посадою: — оклад збільшується або — це нова штатна посада

1. Індексації немає (у місяці прийняття).

2. Право на індексацію настане, коли ІСЦ перевищить новий поріг — 103 %.

3. Місяць підвищення (встановлення) окладу за посадою є базовим

Приймаємо на посаду, за якою оклад збільшували раніше

1. Індексація поточна (якщо настало право) від місяця останнього збільшення окладу.

2. «Новачок» не «успадкує» фіксовану індексацію, що була в попереднього працівника за цією посадою.

3. У місяці прийняття індексацію (поточну) нараховують пропорційно фактично відпрацьованому часу.

4. Залишається раніше визначений базовий місяць

«Переведений»

Переведення на іншу посаду (роботодавець той самий) або прийняття на роботу після звільнення за переведенням з іншого підприємства.

У місяці переведення за новою обійманою посадою:

За новою обійманою посадою:

— оклад збільшується

або

— це нова штатна посада

1. Індексації немає.

2. Право настане, коли ІСЦ перевищить новий поріг — 103 %.

3. Місяць підвищення (установлення) окладу за посадою є базовим

Переведення на вже існуючу посаду, за якою оклад збільшували раніше

1. Індексація може бути поточною* (якщо настало право) від місяця останнього збільшення окладу за посадою (на яку перевели).

2. У «переведеного» не зберігається його фіксована (або поточна) індексація, яку він отримував за попередньою посадою.

3. Залишається раніше визначений базовий місяць

* Якщо на новій посаді оклад менший, то протягом двох тижнів після переведення на нову посаду згідно зі ст. 114 КЗпП за працівником зберігається його середній заробіток. Тоді з метою індексації робочий час (дні або години) за період збереження середнього заробітку виключаємо з фактично відпрацьованого часу (виплати з середньої зарплати не індексують).

Екс-декретниця

У місяці виходу з декретної відпустки (для догляду за дитиною до 3 (6) років) на свою посаду:

Оклад збільшується

1. Можлива індексація = фіксована (за наявності) + поточна (від місяця останнього збільшення окладу за посадою).

2. Право на індексацію цього місяця визначають у результаті порівняльних розрахунків.

3. Індексацію нараховують пропорційно фактично відпрацьованому часу.

4. Місяць виходу на роботу є базовим

Оклад без змін

1. Індексація, що склалася = фіксована (за наявності) + поточна (від місяця останнього збільшення окладу за посадою).

2. Індексацію нараховують пропорційно фактично відпрацьованому часу

Істотні нюанси для індексаційної практики за «новачками», «переведеними» та екс-декретницями

Закріпимо озвучену відповідь на запитання, що надійшло до нашої редакції.

Приклад. У результаті реорганізації на підприємстві з 01.12.2015 р. зі штатного розпису було виведено посаду «перший заступник начальника» і введено посаду «заступник начальника служби — головний інженер» з тими самими посадовими обов’язками та окладом. У наказі зазначено: «Переведено на посаду… згідно із заявою». Як у цьому випадку виплачуватиметься індексація працівнику у грудні та наступних місяцях, якщо в нього була фіксована сума індексації в розмірі 915 грн.?

Для розрахунку індексації працівнику, якого у грудні 2015 року перевели на нову посаду, використовуємо новий п. 102 Порядку № 1078.

Для нової посади виплата фіксованої індексації (915 грн.) у цьому випадку не має значення. Орієнтир для нарахування поточної індексації у грудні-2015 — виключно на місяць останнього підвищення окладу за посадою заступника начальника служби (новою посадою). Якщо аналогічна посада вже існувала у штатному розписі і підвищення окладу у грудні-2015 за нею не було, то індексацію за грудень визначимо так: у нашій індексаційній таблиці шукаємо коефіцієнт навпроти місяця останнього підвищення окладів за цією посадою.

Якщо це нова посада (раніше у штатному розписі заступників начальника служби взагалі не було), то ІСЦ обчислюють з місяця, що настає за місяцем переведення на нововведену посаду, тобто в таблиці орієнтиром буде грудень-2015.

Отримуємо, що зарплата такого працівника за грудень-2015 і січень — березень 2016 року не індексується.

Така сама ситуація буде, якщо посада заступника начальника вже існувала, але підприємство підвищило оклади всім у грудні-2015, тоді орієнтиром для подальшої індексації для переведеного працівника також буде грудень-2015.

Висновки:

— Якщо починаючи з 1 грудня 2015 року працівник належить до однієї з категорій: новоприйнятих, переведених на іншу роботу на тому самому підприємстві або ж від іншого роботодавця, які вийшли на роботу після відпустки для догляду за дитиною, — з метою індексації його зарплати застосовуємо оновлену норму — п. 102 Порядку № 1078.

— Базовим місяцем для нарахування індексації буде місяць, в якому відбулося підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку зараз займає співробітник.

— Якщо посада нова, то базовим місяцем буде місяць введення посади (установлення окладу) до штатного розпису підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі