Матеріальна допомога на соцпобут: коли можна виплатити педагогічним працівникам

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи можна виплатити педагогічному працівнику допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі посадового окладу, якщо такий працівник уже отримав протягом року матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки?

Для вирішення цього питання перш за все треба звернутися до Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII. Так, згідно зі ст. 57 цього Закону однією з державних гарантій є виплата педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

Нагадаємо: перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Виплата допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки педагогічним працівникам провадиться за основною посадою згідно з постановою КМУ «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78 (далі — постанова № 78) у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати) незалежно від тижневого (річного) навантаження чи обсягу виконуваної роботи.

Допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки педагогічним працівникам є обов’язковою виплатою, і кошти на її виплату мають бути затверджені кошторисом установи.

Водночас згідно з п.п. 5 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі— наказ № 557) керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання; затверджувати порядок і розміри преміювання працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці.

Такі самі умови виплати матеріальної допомоги зазначені і в постанові КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298).

Тобто надання зазначеної матеріальної допомоги може здійснюватися за рішенням керівника лише у разі, коли такі кошти будуть закладені до фонду оплати праці під час формування кошторису на відповідний бюджетний рік.

У такому порядку, зокрема, виплачується матеріальна допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки непедагогічному персоналу освітніх установ.

При цьому під час формування фонду оплати праці на рік для кожного працівника передбачається тільки одна матеріальна допомога, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

Отже, сумарний розмір матеріальної допомоги для працівника, яка виплачується в межах фонду оплати праці, не повинен перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік. На цьому також наголошує Мінсоцполітики у листі від 20.07.2005 р. № 18-375.

Тому, якщо працівник отримав допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу, інша матеріальна допомога, зокрема для вирішення соціально-побутових питань, протягом року йому не може бути виплачена. Виняток становить лише матеріальна допомога на поховання, яка виплачується у разі необхідності її виплати, незалежно від того, чи була отримана працівником допомога на оздоровлення або інша матеріальна допомога. Розмір її визначається наявністю коштів.

Що стосується педагогічних працівників, то виплата їм допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки відповідно до постанови № 78 не виключає можливості (за наявності коштів фонду оплати праці) виплати також матеріальної допомоги, передбаченої п. 4 постанови № 1298 та п.п. 5 п. 4 наказу № 557.

Висновок: Педагогічному працівнику протягом бюджетного року, крім допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки (обов’язкова виплата), може бути також виплачена і матеріальна допомога за рішенням керівника в межах фонду заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі