Увага! Військовий збір у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ

Філіпповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Чи потрібно показувати в рядку «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ у загальній сумі нарахованого та виплаченого доходу виплати, з яких військовий збір не утримується?

Військовий збір (далі — ВЗ) установлено тимчасово, до набуття чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

Об’єктом обкладення ВЗ є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). При цьому звільнені від обкладення ВЗ виплати, які згідно з розд. IV цього Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не обкладаються ПДФО або оподатковуються за нульовою ставкою). Виняток — доходи, зазначені в пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25 і 165.1.52 ПКУ. Вони включаються до бази обкладення ВЗ і з них утримується ВЗ за ставкою 1,5 %.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати збір із суми такого доходу за його рахунок ( п.п. 168.1.1 ПКУ).

Якщо дохід нараховано, але не виплачено, ВЗ необхідно перерахувати до бюджету у строки, установлені законодавством для місячного податкового періоду ( п.п. 168.1.5 ПКУ).

Із ВЗ податкові агенти звітують, заповнюючи рядок «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Згідно з п. 3.11 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, у цьому рядку відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками):

загальна сума нарахованого доходу;

— загальна сума виплаченого доходу;

— загальна сума нарахованого ВЗ;

— загальна сума перерахованого до бюджету ВЗ.

Відомості про фізичну особу — платника податків, якій нараховано доходи, що обкладаються ВЗ, не зазначаються.

Таким чином, у рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ необхідно відображати всі доходи, що були нараховані фізичній особі: як ті, що обкладаються ВЗ, так і ті, що не обкладаються.

ВІД РЕДАКЦІЇ

Незважаючи на те що мінфінівський Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не змінювався з моменту свого затвердження, а точніше з 13.01.2015 р., податківці раптом вирішили змінити правила заповнення рядка «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ. Нагадаємо: раніше вони стверджували, що в цьому рядку потрібно відображати тільки ті доходи фізосіб, з яких утримується ВЗ. Відповідне роз’яснення було представлено в підкатегорії 103.25 БЗ.

Проте тепер у рядку «Військовий збір» вони пропонують зазначати всі, а не тільки доходи, що обкладаються ВЗ, нараховані у звітному кварталі. Зазначене вище роз’яснення переведене в БЗ до розряду нечинних.

Чому так сталося? Не гадатимемо. Сьогоднішні роз’яснення побудовані на аналізі першого рядка абз. 4 п. 3.11 Порядку заповнення та подання форми № 1ДФ, де зазначено, що в рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу. Проте другий рядок цього абзацу говорить на користь первинної версії. У ній ідеться про доходи, з яких утримується ВЗ.

Але зрозуміло, що бухгалтеру, який прочитав це роз’яснення, зараз не до буквоїдства. Чи буде штраф згідно зі ст. 119 ПКУ за заниження нарахованого/виплаченого доходу за рядком з військовим збором — ось що його хвилює перш за все. На нашу думку, штрафу тут бути не повинно, оскільки недостовірні відомості про нарахований дохід не призвели до зменшення чи збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або зміни платника податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі