Директор і методист методцентру: визначаємо право на надбавки за вислугу років і «престижність»

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи належать посади директора і методиста методичного центру до педагогічних посад? Чи мають працівники, які обіймають такі посади, право на надбавку за вислугу років та надбавку за «престижність» праці?

Виплата надбавки за вислугу років гарантована педагогічним працівникам ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII. Виплата цієї надбавки здійснюється щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти затверджено постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — постанова № 78). У п. 2 цього Порядку, зокрема, установлено: до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується час роботи на посадах, передбачених переліком, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — постанова № 963), а також деякі інші види діяльності. Також п. 2 постанови № 78 передбачено: дія зазначеного Порядку поширюється на працівників, які займають посади згідно з переліком, затвердженим постановою № 963, і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Постановою № 963 затверджено Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників. До цього Переліку включено посади директора, завідувача, начальника навчально-методичної, методичної, науково-методичної установи та методиста.

Відповідно до п. 1.1 Положення про районний (міський) методичний кабінет (центр), затвердженого наказом МОН від 08.12.2008 р. № 1119, районний (міський) методичний кабінет (центр) є науково-методичною установою.

Оплата праці директорів навчально-методичних (методичних) кабінетів (центрів) та методистів провадиться відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Розміри посадових окладів директорів навчально-методичних (методичних) кабінетів (центрів) встановлюються згідно з додатком 10 до наказу № 557, а методистів — згідно з додатком 6 до наказу № 557.

Зверніть увагу! Час роботи на посаді директора та методиста методичного центру зараховується до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років, а працівникам, які обіймають ці посади, виплачується така надбавка.

Відповідно до постанови КМУ від 23.03.2011 р. № 373 надбавка в граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) встановлюється педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування.

У листі МОНмолодьспорту від 25.05.2011 р. № 1/9-385 також зазначається: надбавка в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) встановлюється усім педагогічним працівникам, перелік посад яких затверджений постановою № 963, усіх навчальних закладів, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування.

Важливо! Директорові та методисту методичного центру має виплачуватися надбавка в граничному розмірі 20 % посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі