Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування премій, які нараховані у грудні 2015 року для «обнуління» індексації, при обчисленні середньої зарплати

Міністерство соціальної політики України
Лист від 11.04.2016 р. № 405/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування премій при обчисленні середньої заробітної плати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), та повідомляє.

Пунктом 3 Порядку визначено, що премії, які не носять разового характеру, включаються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження.

Умови преміювання, в тому числі порядок нарахування та розміри премій, визначаються установами та організаціями самостійно.

Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 р. № 1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» міністри, керівники інших центральних органів виконавчої влади, голови обласних, Київської міської державних адміністрацій та інших державних органів у межах передбачених коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та власних коштів мали вжити заходів для підвищення з 1 грудня 2015 р. розмірів посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), перегляду розмірів надбавок, доплат, премій, спрямувавши на зазначені цілі всі виплати, пов’язані з сумою індексації, яка склалась у грудні 2015 p., з тим, щоб розмір підвищення всіх складових заробітної плати у сумарному виразі для кожного працівника у грудні 2015 р. перевищив суму індексації, яку йому повинні були виплатити у грудні 2015 року.

Тобто працівникам бюджетних установ виплачувалась у грудні 2015 року премія за виробничі досягнення у більшому розмірі з урахуванням пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України № 1013.

Враховуючи вищевикладене, премія працівникам бюджетних установ, яка була виплачена у грудні 2015 року з урахуванням пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України № 1013, має враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження згідно з Порядком.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Груднева премія для «обнулення» індексації включається до розрахунку відпускних

Нарешті фахівці Мінсоцполітики висловили свою офіційну позицію з приводу долі премії, яку бухгалтери бюджетних установ та організацій повинні були нарахувати у грудні 2015 року для «обнулення» індексації. Ідеться про те, чи включається вона до розрахунку відпускних та інших виплат, що розраховуються згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Наведемо текст нашого запиту з такого злободенного питання:

«Працівникам бюджетної установи у грудні 2015 року з метою «обнулення» суми індексації було виплачено премію. У наказі на виплату такої премії було зазначено формулювання такого змісту: «…на виконання положення п. 3 постанови КМУ від 09.12.2015 р. № 1013 у грудні 2015 року виплатити працівникам премію в сумі…».

Чи враховується така премія при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпускних?»

Річ у тім, що у грудні 2015 року з метою «обнулення» індексації бухгалтери писали саме таке формулювання в наказі (розпорядженні)про преміювання. Пов’язано це було з тим, що суми таких премій необхідно було попередньо визначити бухгалтеру, причому у більшості випадків прямим розрахунком (як різницю між сумою належної індексації та сумою підвищення посадового окладу, надбавок, доплат) індивідуально по кожному працівнику. Пояснити причину таких різних сум у розрізі кожного працівника як самим співробітникам, так і перевіряючим органам якраз і дозволяє посилання на постанову КМУ від 09.12.2015 р. № 1013.

Подивимось, що нам говорить Порядок № 100 щодо включення премій у розрахунок середньої зарплати для визначення відпускних? Із положень цього Порядку випливає, що для розрахунку середньої зарплати премії розділяються на два види. Перший вид премії — виробнича, що включається до розрахунку середньої зарплати (п. 3), другий вид — одноразова, яка до розрахунку середньої зарплати не включається (п.п. «б» п. 4).

Фахівці Мінсоцполітики вважають, що груднева премія, виплачена працівникам для «обнулення» індексації, є виробничою. Тому вона включається до розрахунку середньої зарплати для розрахунку відпускних та інших виплат, що розраховуються згідно з Порядком № 100.

Ми цілком згодні з такою думкою Мінсоцполітики. Адже вказане вище формулювання у наказі (розпорядженні) на виплату премії, на наш погляд, зовсім не свідчить про те, що вона автоматично стає одноразовою. У цьому формулюванні просто вказано про те, що причиною виплати такої премії є постанова КМУ від 09.12.2015 р. № 1013. Погодьтеся, що ніяких об’єктивних причин для виплати виробничої премії бюджетними організаціями, які економлять кожну копійчину, у грудні 2015 року не було.

Тетяна Руда, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі