Теми статей
Обрати теми

Щодо доплати за вислугу років працівникам закладів сфери культури

Міністерство соціальної політики України
Лист від 08.02.2016 р. № 112/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та повідомляє.

Відповідно до частини третьої статті 29 Закону України «Про культуру», яка набрала чинності з 1 січня 2013 року, працівники у сфері культури, педагогічні працівники закладів освіти сфери культури мають право на допомогу для оздоровлення під час надання щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, а також на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та доплату за вислугу років у розмірах і порядку, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 № 1026 «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» (далі — постанова № 1026), крім права на виплату допомоги для оздоровлення при наданні щорічної відпустки та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, затверджено порядок виплати доплати за вислугу років і перелік посад працівників державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів, які матимуть право на виплату такої доплати.

Доплата за вислугу років виплачується за рахунок коштів спеціального фонду, коштів, отриманих від господарської діяльності, а також з інших джерел, не заборонених законодавством згідно з пунктом 3 постанови № 1026.

Відповідно до пункту 1 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 № 228 (далі — Порядок), основним плановим фінансовим документом бюджетної установи є кошторис.

Кошторис має такі складові частини:

— загальний фонд, який містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією видатків бюджету на виконання бюджетною установою основних функцій;

— спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їх розподіл за повною економічною класифікацією видатків бюджету на здійснення відповідних видатків згідно із законодавством, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов’язаних із виконанням установою основних функцій.

Відповідно до пункту 43 Порядку розпорядники мають право провадити діяльність виключно в межах бюджетних асигнувань, затверджених кошторисами.

Враховуючи вищезазначене, вважаємо, що виплата доплати за вислугу років має здійснюватися в першу чергу за рахунок коштів спеціального фонду, а за відсутності або недостатності коштів спецфонду і за наявності економії фонду оплати праці — за рахунок загального фонду бюджету.

Звертаємо увагу, що постанова № 1026 набирає чинності з 1 січня 2016 року.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний та необов’язковий характер.

Директор Департаменту О. Товстенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі