Теми статей
Обрати теми

Яка «доля» сум індексації переведених працівників

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Департаменту стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України
На підприємстві працівника, який був прийнятий за строковим трудовим договором на посаду майстра дільниці, на період відпустки для догляду за дитиною до 3 років іншого працівника з березня 2016 року перевели (за його заявою) на вакантну посаду майстра тієї самої дільниці з таким самим окладом. До переведення працівнику з вересня 2015 року виплачували фіксовану суму індексації щомісячно (460 грн.) і поточну індексацію (за лютий 2016 року) за цією посадою (19,29 грн., базовий місяць — вересень 2015 року).
Чи втрачає право працівник після такого переведення на отримання фіксованої суми індексації (460 грн.), яку працівник отримав за переведенням, якщо назва посади і розмір окладу не змінилися? Як обчислити суму індексації зарплати такому працівнику з березня 2016 року (після переведення)?

Для відповіді на це запитання звернемося до положень Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з п. 102 Порядку № 1078 для працівників, переведених на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі та організації, а також переведених на роботу на інше підприємство, до установи або організації чи до іншої місцевості та у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці в разі продовження такими працівниками роботи, для новоприйнятих працівників, а також для працівників, які використали відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустку без збереження заробітної плати, передбачені законодавством про відпустки, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник.

З вищезазначеного положення випливає, що для індексації зарплати переведеного працівника потрібно орієнтуватися на місяць останнього підвищення посадового окладу за посадою, яку він обіймає після переведення.

За умовами, наведеними в запитанні нашого читача, виходить, що сума фіксованої індексації (460 грн.) після переведення працівника на вакантну посаду не зберігається. При визначенні права на поточну суму індексації необхідно орієнтуватися на місяць підвищення посадового окладу за посадою, на яку працівника було переведено. Конкретно в цій ситуації місяць буде той самий — вересень 2015 року. Він і буде базовим місяцем.

Отже, сума поточної індексації за березень 2016 року становить 19,29 грн. (індекс споживчих цін для цілей індексації зарплати — 1,4 %), за квітень 2016 року — 19,29 грн., за травень 2016 року — 20,30 грн. (1,4 % x 1450 грн.). 1450 грн. — прожитковий мінімум на працездатну особу за травень 2016 року.

Зауважимо, такі суми поточної індексації виплачуються за повністю відпрацьовані місяці.

На підприємстві працівника, який працює інженером, тимчасово на період з листопада 2014 року по листопад 2015 року перевели (за його заявою) на посаду заступника начальника відділу з окладом згідно зі штатним розписом. Переведення було здійснено на період відпустки іншого працівника для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. З грудня 2015 року працівник повернувся на посаду інженера, яку він обіймав раніше. На посаді заступника начальника відділу працівнику виплачували фіксовану суму індексації щомісячно і поточну індексацію за посадою.

Чи втрачає працівник після повернення на посаду інженера, яку він обіймав раніше, право на отримання фіксованої суми індексації, яку працівник отримував на посаді заступника начальника відділу, якщо переведення на іншу посаду було тимчасове (на період відпустки іншого працівника для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років)?

Як обчислити суму індексації зарплати такому працівнику з грудня 2015 року (після повернення на посаду інженера)?

(м. Харків)

І в цій ситуації ми повинні керуватися положеннями п. 102 Порядку № 1078.

Тому згідно з ним при переведенні працівника з грудня 2015 року на посаду, яку він обіймав раніше, право на фіксовану суму індексації він втрачає. Для визначення права на поточну індексацію необхідно орієнтуватися на місяць підвищення посадового окладу за посадою інженера. При цьому не має значення, що працівник повернувся на посаду, яку він обіймав раніше.

Припустимо, що востаннє за посадою інженера посадовий оклад підвищувався у вересні 2015 року.

Тоді працівник має право на поточну індексацію:

— за лютий, березень, квітень 2016 року в розмірі 19,29 грн. (1,4 % x 1378 грн.);

— за травень 2016 року в розмірі 20,30 грн. (1,4 % x 1450 грн.).

Такі суми поточної індексації виплачуються за повністю відпрацьовані місяці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі