Теми статей
Обрати теми

Підвищено кваліфікаційну категорію працівнику після атестації: як індексувати його зарплату

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Департаменту стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України
Працівнику в березні 2016 року за результатами атестації встановили вищий тарифний розряд (з 9 на 10). Чи стане базовим такий місяць для цілей індексації зарплати?

Для відповіді на це запитання звернемося до Порядку проведення індексації доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з п. 5 цього Порядку при підвищенні тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1, або 100 %.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення грошового доходу.

Сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу, сума індексації цього місяця визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації та розміром підвищення доходу.

У разі зростання заробітної плати за рахунок інших її складових без підвищення тарифних ставок (окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати. Якщо відбувається підвищення тарифної ставки (окладу), у місяці підвищення враховуються всі складові заробітної плати, що не мають разового характеру.

У наведеній в запитанні ситуації збільшення тарифної ставки (окладу) відбувається індивідуально в результаті підвищення кваліфікаційної категорії за результатами проведеної атестації працівника. При цьому самі розміри посадових окладів, установлені згідно з постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 у березні 2016 року не змінювалися. Тому можна говорити про те, що розмір посадового окладу за відповідною посадою (без прив’язки до конкретного працівника) не змінено.

Висновок: Якщо за результатами проведеної атестації працівнику підвищено тарифний розряд, місяць такого індивідуального підвищення не є базовим.

Зауважимо: аналогічний висновок було зроблено в листі Мінсоцполітики від 21.03.2016 р. № 138/10/136-16.

Доповнимо. Для всіх працівників бюджетної сфери після виконання приписів згідно з постановою КМУ «Про впорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 09.12.2015 р. № 1013 базовим місяцем став грудень 2015 року. Крім того, починаючи з січня 2016 року індексація грошових доходів проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищить поріг індексації, установлений у розмірі 103 відсотки. Перемноження індексів споживчих цін протягом січня — березня 2016 року не дало перевищення порога індексації (103 %), а отже, право на проведення індексації зарплати ще не настало.

Урахуйте, що з 1 травня 2016 року згідно з постановою КМУ «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 06.04.2016 р. № 288 посадові оклади (тарифні ставки) за ЄТС підвищено. А це означає, що, як зазначалося вище, згідно з п. 5 Порядку № 1078 значення індексу споживчих цін цього місяця (травень 2016 року) приймається за 1, або 100 %.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється починаючи з червня 2016 року. Тобто для працівників, оплата праці яких здійснюється за ЄТС, базовим місяцем став травень 2016 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі