Теми статей
Обрати теми

Визначаємо тривалість щорічних додаткових відпусток за основним місцем роботи і за сумісництвом

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці
У колективному договорі бюджетної установи за посадою «бухгалтер» передбачено надання щорічної додаткової відпустки за роботу в умовах ненормованого робочого дня тривалістю 7 календарних днів, а за посадою «оператор комп’ютерного набору» — щорічної додаткової відпустки за роботу з комп’ютером тривалістю 4 календарні дні. У нашій установі є працівник, який обіймає: 1,0 ставки бухгалтера (основ на посада) і 0,5 ставки оператора комп’ютерного набору (посада за внутрішнім сумісництвом). Чи має право цей працівник скористатися щорічною додатковою відпусткою за «ненормованість» за основною посадою і щорічною додатковою відпусткою за роботу з комп’ютером як внутрішній сумісник? Якої тривалості йому надавати щорічну основ ну відпустку за основним місцем роботи і за сумісництвом?

Працівнику гарантовано право на щорічну відпустку як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом ( ст. 74 КЗпП). За посадами «бухгалтер» і «оператор комп’ютерного набору» передбачено надання щорічної основної відпустки тривалістю 24 календарних дні, оскільки на нормативному рівні для цих посад не передбачено іншої тривалості такої відпустки ( ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон № 504). Тобто працівник, про якого йдеться в запитанні, має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні за основним місцем роботи і окремо — за сумісництвом.

Тоді як не все так легко з наданням працівнику за основним місцем роботи щорічної додаткової відпустки за роботу в умовах ненормованого робочого дня, а за сумісництвом — щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці у зв’язку з роботою із комп’ютером. Далі визначимо, чи має працівник право на ці відпустки за вказаних умов.

Щорічна додаткова відпустка за «ненормованість» (основне місце роботи). Мається на увазі щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, що надається працівникам з ненормованим робочим днем ( п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону № 504). У випадку, викладеному в запитанні, працівник працює за основним місцем роботи на ставку і за сумісництвом — на 0,5 ставки. Виконання роботи в умовах повного робочого дня (1,0 ставки) + зазначення посади бухгалтера в колективному договорі серед переліку посад, обіймання яких дає право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день, уже дає підстави розглядати можливість працівника скористатися цією відпусткою.

Однак тут слід враховувати той факт, що працівник, крім роботи за основним місцем роботи, працює ще й за сумісництвом. Через це можливі дві ситуації:

— працівник після закінчення роботи за основною посадою одразу розпочинає виконувати роботу за сумісництвом у цій же установі. У такому випадку у працівника немає можливості періодично виконувати роботу понад установлену за основною посадою тривалість робочого часу. Відповідно за основним місцем роботи йому не може бути установлений ненормований робочий день (для цього немає підстав). Отже, у такому разі за основним місцем роботи працівник не має права на щорічну додаткову відпустку за роботу в умовах ненормованого робочого дня;

— працівник може періодично виконувати посадові обов’язки за основним місцем роботи поза межами робочого часу за цієї основною посадою, а згодомприступати до виконання роботи за сумісництвом (або навпаки). У такому разі є підстави для установлення йому ненормованого робочого дня, а тому він має право на щорічну додаткову відпустку у зв’язку з ненормованістю за основним місцем роботи.

Щорічна додаткова відпустка за «комп’ютерну» роботу (за сумісництвом). Ідеться про щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону № 504, підстави для надання якої викладені у Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, наведеному у додатку 2 до постанови КМУ від 17.11.97 р. № 1290.

Згідно із поз. 58 розд. XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» цього Списку працівникам, які у роботі використовують комп’ютери (незалежно від типу монітора і займаної посади*), надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів. Конкретну тривалість цієї відпустки прописують у колективному чи трудовому договорі залежно від зайнятості працівника у цих умовах ( ч. 2 ст. 8 Закону № 504).

* Мінсоцполітики наводило такий висновок у своєму листі від 11.08.2014 р. № 348/13/116-14. — Прим. ред.

Пам’ятайте про важливу умову для надання щорічної додаткової відпустки за роботу з комп’ютером (п. 7 Порядку застосування Списку, затвердженого наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16): у розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, робіт, професій і посад.

Важливо! Працівник має право на щорічну додаткову відпустку за роботу з комп’ютером, якщо він працює більше 0,5 ставки (тобто більше 4 годин на день при «стандартному» 8-годинному робочому дні).

У протилежному випадку (при роботі на 0,5 ставки і менше) згадана умова про надання щорічної додаткової відпустки за «комп’ютерну» роботу не виконується. Так, працівники, які працюють на 0,5 ставки і менше, об’єктивно не можуть працювати за комп’ютером половину тривалості повного робочого дня, установленої для їх посади, адже вони відволікаються і на інші види роботи, не пов’язані безпосередньо із застосуванням комп’ютера, а також мають перерви для забезпечення особистих потреб і внутрішньозмінні регламентовані перерви для відпочинку, пов’язані з використанням комп’ютера у роботі.

У випадку, що розглядається, за сумісництвом працівник обіймає 0,5 ставки посади «оператор комп’ютерного набору». Отже, у процесі роботи він не користується комп’ютером більше ніж половину тривалості робочого дня, установленої за його посадою за умови зайнятості упродовж повного робочого дня. Тому за сумісництвом цей працівник не має права на щорічну додаткову відпустку за роботу з комп’ютером.

Наостанок нагадаємо вимогу про порядок надання відпусток (у тому числі щорічних) працівникам-бюджетникам за основним місцем роботи і за сумісництвом. Для них діє припис: відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи** (п. 3 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 та п. 6 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43).

** Про практичну реалізацію цієї норми дізнайтеся з консультації фахівця Мінсоцполітики у спецвипуску «ОП», 2015, № 6/1, с. 15; 2015, № 16/1, с. 20. — Прим. ред.

Висновки:

— Працівник має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні за основним місцем роботи і за сумісництвом.

— За основною посадою «бухгалтер» працівник має право на щорічну додаткову відпустку за «ненормованість» тільки за умови, якщо він має можливість виконувати роботи понад нормальну тривалість робочого часу, установлену за цією основною посадою, і тільки згодом приступає до роботи за сумісництвом (або навпаки). Якщо ці умови не виконуються, то працівник не має права на щорічну додаткову відпустку через ненормований робочий день.

— За сумісництвом працівник обіймає 0,5 ставки посади «оператор комп’ютерного набору». Через те, що він фактично не зайнятий роботою з комп’ютером більше половини тривалості робочого часу, установленої для повного робочого дня за цієї посадою, за сумісництвом у нього не виникає право на щорічну додаткову відпустку за роботу з комп’ютером.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі