Теми статей
Обрати теми

Визначаємо розмір стипендії аспіранта

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
До аспірантури вишу приймається особа, яка не мала основного місця роботи, адже була зареєстрована як фізична особа — підприємець (ФОП). У зв’язку з цим виникає запитання: який розмір стипендії необхідно встановити зазначеному аспіранту?

Призначення та виплата стипендій особам, які навчаються в навчальних закладах, у тому числі аспірантам, регулюються Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

Так, згідно з п. 19 цього Порядку академічна стипендія аспіранта установлюється у розмірі середньомісячної зарплати за останнім місцем роботи, але не нижче 60 % і не вище посадового окладу викладача-стажиста, визначеного за схемою посадових окладів.

Тобто якщо зважати на особливості поставленого читачем запитання, цілком зрозуміло, що при встановленні стипендії аспіранту, який не мав основного заробітку (був зареєстрований як ФОП), потрібно враховувати межу 60 — 100 % розміру посадового окладу викладача-стажиста. Зазначимо, що такого ж висновку дійшло й Міносвіти у листі від 27.01.2016 р. № 1/11-684.

Порядок № 882 не містить вимог щодо виключного призначення особам, які до вступу до аспірантури не працювали, стипендії у мінімальному розмірі, тобто 60 % розміру посадового окладу викладача-стажиста.

Тому, враховуючи вищенаведене, ніхто не забороняє встановити аспіранту стипендію, наприклад, у розмірі 100 % посадового окладу викладача-стажиста. Але рішення про встановлення конкретного розміру стипендії (у межах 60 — 100 %) повинна приймати стипендіальна комісія.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі