Теми статей
Обрати теми

Визначаємо тривалість робочого тижня для працівників клініко-діагностичної лабораторії

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Якою має бути тривалість робочого тижня працівників клініко-діагностичної лабораторії центру служби крові, що проводять діагностичні дослідження серологічним та молекулярно-генетичним методом на віруси ВІЛ, гепатитів В і С та сифіліс? Чи необхідно проводити атестацію робочих місць цих працівників?

Статтею 51 КЗпП передбачено, що для медичних працівників установлено скорочену тривалість робочого часу.

У наказі МОЗ «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 встановлено конкретні норми робочого часу для медичних працівників, які працюють у нормальних умовах праці. Так, робочий тиждень тривалістю 38,5 годин установлено для працівників клінік, лабораторій та інших структурних підрозділів охорони здоров’я, які функціонують у складі науково-дослідних інститутів та вищих навчальних закладів ІІІ — ІV рівнів акредитації та працюють у нормальних умовах праці (п.п. 1.1 п. 1 зазначеного наказу).

Для працівників, які працюють у шкідливих умовах, скорочена норму робочого часу визначена у Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженому постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 163. У розд. 30 цього Переліку

для працівників лабораторій установлено право на скорочений робочий тиждень тривалістю 36 годин.

Скорочена тривалість робочого тижня встановлюється працівникам закладу у колективному договорі залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442 (ср. ). Підтвердження цього права працівнику можливе тільки при віднесенні його робочого місця до категорії із шкідливими умовами праці за результатами атестації робочих місць за умовами праці (п. 9 Порядку застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого наказом Мінпраці від 23.03.2001 р. № 122).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі