Щодо врахування святкових та неробочих днів при розрахунку лікарняних та декретних

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
Лист від 25.08.2015 р. № 5.2-32-1375

<…>

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянула <…> лист <…> щодо застосування норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266) із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. № 439, та повідомляє таке.

Відповідно до п. 3 Порядку № 1266 середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхові внески на відповідні види загальнообов’язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати (далі — поважні причини).

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

Пунктом 3 Порядку № 1266 чітко визначено періоди поважних причин, які виключаються із розрахункового періоду.

Отже, у зв’язку із викладеним вище, святкові та неробочі дні не виключаються із розрахункового періоду та, відповідно, з періоду, за який здійснюється виплата матеріального забезпечення.

В. о. директора Т. Нагорна

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Свята та неробочі дні беруть участь у розрахунку!

Запитання полягає в такому: чи потрібно при розрахунку лікарняних і декретних виплат виключати з розрахункового періоду святкові та неробочі дні?

Відповідь Фонду проста і незаперечна: для визначення суми за позначеними виплатами при розрахунку середньої зарплати із загальної кількості календарних днів розрахункового періоду виключають тільки календарні дні, що припадають на поважні причини.

Пунктом 3 Порядку № 1266 визначене коло таких причин:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до 3 (6) років;

— відпустка без збереження заробітної плати, надана згідно із законом (див. листи Мінсоцполітики та ФСС з ТВП «Надання допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику, за час його хвороби, яка припала на відпустку без збереження зарплати» та «Щодо визначення переліку поважних причин для цілей розрахунку страхових виплат»).

Усі інші дні, у тому числі святкові та неробочі, беруть участь у розрахунку лікарняних і декретних.

Приклад 1. Працівник хворів з 3 по 7 серпня 2017 року. На розрахунковий період серпень 2016 року — липень 2017 року припадають 11 святкових і неробочих календарних днів.

Святкові та неробочі дні, що припадають на розрахунковий період, включаються в загальну кількість календарних днів за такий період. Календарних днів, що припадають на поважні причини, передбачені п. 3 Порядку № 1266, — не має. Отже, у розрахунку середньої зарплати для визначення страхових виплат беруть участь усі календарні дні розрахункового періоду, тобто 365 календарних днів.

До речі, якщо святкові та неробочі дні припадають на період хвороби або відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то вони, підлягають оплаті (див. лист ФСС від 18.08.2016 р. № 2.4-46-1431 // «ОП», 2016, № 18, с. 7).

Приклад 2. Працівник надав лікарняний лист, який відкритий 21 серпня 2017 року і закритий 28 серпня 2017 року. На період хвороби припадає один святковий день — 24 серпня.

Оплаті підлягають усі 8 календарних днів тимчасової непрацездатності, у тому числі святковий день — 24 серпня 2017 року (четвер).

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці (e-mail: оt@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі