Щодо врахування днів огляду у МСЕК при розрахунку лікарняних

Міністерство соціальної політики України
Лист від 06.09.2016 р. № 293/18/99-16 (витяг)

Департамент соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики розглянув <…> та повідомляє таке.

Питання 7. Щодо віднесення до поважних причин періоду перебування застрахованої особи на огляді у медично-соціальній експертній комісії (МСЕК).

Відповідно до частини першої статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105 (далі — Закон № 1105) матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), призначаються та надаються за основним місцем роботи (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомоги по вагітності та пологах, які надаються за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України).

Таким порядком є Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 3 Порядку середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Згідно із пунктом 1.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — наказ № 455), тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності.

Так, пунктом 4.3 наказу № 455 визначено, що у разі визнання хворого інвалідом листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого на МСЕК, дата встановлення інвалідності обов’язково вказується у листку непрацездатності.

Відповідно до пункту 1 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406 (далі — наказ № 532), листок непрацездатності — це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів.

У свою чергу, пунктами 3.9 — 3.11 наказу № 532 визначено, що у графі «Направлений до МСЕК» здійснюється запис дати направлення документів на МСЕК, що підтверджується підписом голови лікарсько-консультативної комісії, а у графі «Оглянутий у МСЕК» зазначають дату огляду хворого. Також у графі «Висновок МСЕК» робиться запис «визнаний інвалідом певної групи та категорії», що засвідчується підписом голови МСЕК та печаткою МСЕК.

Враховуючи вищевикладене, період з дати направлення документів на МСЕК і по дату огляду хворого, які зазначені у листку непрацездатності, є періодом тимчасової непрацездатності застрахованої особи, календарні дні якого не відпрацьовані з поважної причини «тимчасова непрацездатність» (пункт 3 Порядку), а тому підлягають виключенню із розрахункового періоду.

Директор Департаменту соціального страхування та партнерства О. Савенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Дні огляду в МСЕК: як їх ураховувати при розрахунку лікарняних?

У вас захворів працівник-інвалід? Будьте акуратні при оплаті його лікарняного листа. Якщо інвалідність йому була встановлена протягом останніх 12 місяців (розрахунковий період), радимо вам перестрахуватися, знайти той лікарняний, у якому була позначка про її встановлення, і поглянути на нього знову.

Перевіряйте. Період, протягом якого документи хворого розглядалися в МСЕК, не має бути оплачений.

Допомога по тимчасовій непрацездатності <…> виплачується Фондом застрахованим особам починаючи із шостого дня непрацездатності за увесь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) інвалідності (установлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

ч. 2 ст. 22 Закону № 1105

Тобто у разі визнання працівника інвалідом день установлення інвалідності, він же день направлення документів до МСЕК (позначений у графі «Направлений до МСЕК»), він же останній запис графи «До якого числа включно», оплачувати не можна. Це означає, що оплаті підлягає увесь період «Звільнення від роботи», зазначений у цьому лікарняному листі, окрім одного дня — останнього запису (дати прописом) графи «До якого числа включно».

Повертаємося до «сьогоднішнього» лікарняного.

Визначаючи середню зарплату для його оплати, урахуйте таке: дні, протягом яких документи працівника були на розгляді в МСЕК: від дати, зазначеної в графі «Направлений до МСЕК» до дати в графі «Оглянутий у МСЕК» (включно), треба виключити з розрахункового періоду.

Таким чином, увесь період «Звільнення від роботи», зазначений у попередньому лікарняному листі, включаючи оплачувані дні тимчасової непрацездатності і день встановлення інвалідності, а також дні від дати, зазначеної в графі «Направлений до МСЕК» до дати в графі «Оглянутий у МСЕК» (включно), треба виключати з кількості календарних днів за розрахунковий період.

Приклад. 1-й лікарняний. У графі «Направлений до МСЕК» зазначена дата 06.06.2017 р.; у графі «Оглянутий у МСЕК» — 08.06.2017 р.

За результатами огляду МСЕК працівнику встановлена 3 група інвалідності з 06.06.2017 р. При цьому в графі «Звільнення від роботи» зазначений період з 04.05.2017 р. по 06.06.2017 р.

У вказаній ситуації наданий лікарняний оплачується так:

— з 04.05.2017 р. по 05.06.2017 р. включно — 33 к. дн. — оплачується, з них перші п’ять календарних днів за рахунок роботодавця, інші 28 днів — за рахунок Фонду соціального страхування;

— з 06.06.2017 р. по 08.06.2017 р. включно — 3 к. дн. — не оплачується.

2-й лікарняний. Цей же працівник хворів з 1 по 10 серпня 2017 року. У розрахунковому періоді (серпень 2016 року — липень 2017 року), окрім лікарняного, зазначеного в прикладі 1, працівнику було сплачено ще 92 календарні дні хвороби, на підставі наданих листів непрацездатності за періоди: з 01.02.2017 р. по 21.03.2017 р.(49 к. дн.) і з 22.03.2017 р. по 03.05.2017 р. (43 к. дн.).

Загальна кількість календарних днів за розрахунковий період (серпень 2016 року — липень 2017 року) складає 365.

З нього треба виключити всі дні, зазначені в попередніх лікарняних листах, у тому числі: 125 календарних днів, які оплачувалися (33 + 49 + 43) і 3 календарні дні, які не оплачувалися.

У результаті загальна кількість календарних днів за розрахунковий період складе:

365 - 125 - 3 = 237.

Леся МАКСИМЕНКО, експерт з питань оплати праці (e-mail: оt@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі