Щодо включення грошової компенсації за не використані працівником дні відпусток, яка за його бажанням перерахована на рахунок підприємства, куди він був переведений, до розрахунку страхових виплат

Міністерство соціальної політики України
Лист від 25.11.2015 р. № 1531/13/84-15 (витяг)

<…>

Статтею 24 Закону України «Про відпустки» передбачено, що у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

У разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням має бути перерахована на рахунок підприємства, куди перейшов працівник. При цьому до стажу роботи, що дає право на відпустку, зараховується час, за який працівник не використав відпустку за попереднім місцем роботи.

Відповідно до пункту 5 статті 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України) переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду є підставами припинення трудового договору.

<…>

Що стосується розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, то відповідно до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхові внески на відповідні види загальнообов’язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування — період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Згідно з пунктом 32 Порядку № 1266 середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС.

Якщо компенсація за невикористану відпустку була нарахована та з неї сплачено єдиний внесок на попередньому місці роботи, а виплачена на новому місці роботи, то у разі настання страхового випадку в період перебування у трудових відносинах за новим місцем роботи при обчисленні середньої заробітної плати вона не враховується.

<…>

Директор Департаменту заробітної плати та умов праці О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Компенсація за невикористану відпустку, перерахована з попереднього місця роботи, на новому місці роботи не враховується при обчисленні лікарняних (декретних)

Бувають ситуації, коли працівник при звільненні за переведенням на інше місце роботи просить перерахувати належну йому компенсацію за невикористану відпустку новому роботодавцю. Така можливість передбачена ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

У чому плюси цієї ситуації для працівника? На новому місці роботи він може піти в щорічну відпустку повної тривалості до настання 6-місячного строку безперервної роботи (п. 8 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки). При цьому до «відпускного» стажу роботи буде зараховано час, за який він не використав відпустку за попереднім місцем роботи (ч. 3 ст. 9 Закону про відпустки).

Але якщо працівник бачить у перерахуванні компенсації на нове місце роботи плюси, то бухгалтеру така компенсація завдає чимало клопоту.

Одне з нагальних у цій ситуації запитань таке: чи враховувати суму такої компенсації при розрахунку середньоденної зарплати для обчислення лікарняних або декретних? Відповідь на це запитання і надається в листі Мінсоцполітики, що коментується.

Розрахунок середньоденної зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності або відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами здійснюється згідно з Порядком № 1266.

Новий роботодавець розраховуватиме її виходячи з виплат, нарахованих у розрахунковому періоді, з яких сплачений ЄСВ.

Нагадаємо, що в загальному випадку розрахунковий період дорівнює 12 календарним місяцям знаходження в трудових стосунках (з першого до першого числа) за останнім місцем роботи застрахованої особи, які передують місяцю настання страхового випадку (п. 25 Порядку № 1266).

Якщо особа перебувала в трудових стосунках менше 12 місяців, то розрахунковим періодом будуть фактично відпрацьовані календарні місяці (з 1 до першого числа) (п. 26 Порядку № 1266).

Що стосується компенсації за невикористану відпустку, яка була перерахована попереднім роботодавцем новому, то вона при розрахунку середньої зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності або «декретної» відпустки не враховується. Такий висновок робить Мінсоцполітики в листі, що коментується.

Річ у тому, що нарахування такої компенсації було здійснене попереднім роботодавцем. Саме він нарахував і сплатив із цієї суми єдиний соціальний внесок. А оскільки розрахунок суми лікарняного робить новий роботодавець, і отримана компенсація їм не нараховувалася, відповідно, і ЄСВ з неї не стягувався, то брати її до розрахунку «лікарняної» і «декретної» середньої зарплати він не може.

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці (e-mail: оt@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі