Щодо включення суми відпускних до розрахунку середньої заробітної плати

Міністерство соціальної політики України
Лист від 16.09.2015 р. № 528/18/99-15

Департамент соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики розглянув <…> лист <…> та повідомляє таке.

Обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок) із змінами, викладеними в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. № 439.

Відповідно до пункту 3 Порядку середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхові внески на відповідні види загальнообов’язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13 січня 2004 року № 5 (далі — Інструкція № 5) (підпункт 5 пункту 3 розділу IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449).

Суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їхньої фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці (п.п. 1.6.1 Інструкції № 5).

Враховуючи викладене, приклад розрахунку, наведений у вашому листі, відповідає чинному законодавству.

Директор Департаменту соціального страхування та партнерства О. Савенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Як «перехідна» відпустка бере участь у розрахунку лікарняних і декретних

Досить часто бухгалтери ставлять запитання такого змісту: чи беруть участь дні щорічного, творчого, навчального й інших видів відпусток у розрахунку лікарняних і декретних? Як ураховуються при цьому так звані «перехідні» відпускні? А що коли відпускні нараховані в місяці, який не входить до розрахункового періоду? Відповідаємо на усі запитання по порядку (зважаючи на викладену в листі думку Мінсоцполітики).

1. Чи беруть участь дні щорічного, творчого, навчального й інших видів відпусток у розрахунку лікарняних і декретних?

Так! Беруть участь, причому незалежно від того, який це з видів відпусток.

З п. 3 Порядку № 1266 випливає, що із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період виключаються тільки календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин. Єдина відпустка, яка належить до таких поважних причин, — це відпустка без збереження заробітної плати (див. лист Мінсоцполітики і коментар до нього у «Щодо визначення переліку поважних причин для цілей розрахунку страхових виплат»).

Тому цілком логічно, що всі інші календарні дні беруть участь у розрахунку, у тому числі й дні, що припадають на період щорічного, творчого, навчального й інших видів відпусток.

Так само логічно, що такий вид зарплатних виплат, як відпускні, ураховується у розрахунку середньої зарплати для визначення суми лікарняних і декретних, оскільки такі виплати обкладаються ЄСВ.

2. Як ураховуються при розрахунку середньоденної зарплати «перехідні» відпускні? Як ураховуються «перехідні» відпускні:

— якщо вони нараховані в місяці, що передує початку розрахункового періоду;

— якщо вони нараховані в останньому місяці, що припадає на розрахунковий період, у тому числі за дні відпустки, які виходять за межі розрахункового періоду?

Якщо відпустка була надана «перехідна», то сума відпускних розподіляється пропорційно часу, який припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

При розрахунку «лікарняної» і «декретної» середньої зарплати вони беруть участь тільки в частині, що припадає на розрахунковий період.

Приклад 1. Працівниця пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 2 серпня 2017 року. Розрахунковий період: серпень 2016 року — липень 2017 року.

У липні 2016 року (з 18 числа) працівниця брала щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні. У цьому ж місяці їй були нараховані відпускні в сумі 2880 грн., у тому числі:

— за 14 днів, що припадають на липень 2016 року, — 1680 грн.;

— за 10 днів, що припадають на серпень 2016 року, — 1200 грн.

Незважаючи на те, що нарахування відпускних відбулося в липні 2016 року, тобто за межами розрахункового періоду (серпень 2016 року — липень 2017 року), при розрахунку допомоги по вагітності та пологах треба врахувати суму відпускних, що припадають на розрахунковий період.

Таким чином, до розрахунку потрапляють відпускні за дні серпня 2016 року в сумі 1200 грн.

Приклад 2. Працівник з 17.07.2017 р. по 09.08.2017 р. перебував у щорічній відпустці, а з 10.08.2017 р. — захворів. Розрахунковий період для визначення «лікарняного» середнього заробітку: серпень 2016 року — липень 2017 року.

У липні були нараховані відпускні в сумі 3744 грн., у тому числі:

— за 15 днів, що припадають на липень 2017 року, — 2340 грн.;

— за 9 днів, що припадають на серпень 2017 року, — 1404 грн.

Незважаючи на те, що уся сума відпускних нарахована в місяці розрахункового періоду (липні 2017 року), суму за серпневі дні відпустки враховувати в розрахунку середньої зарплати не можна — це виплата за календарні дні, що виходять за межі розрахункового періоду.

Тобто в розрахунку беруть участь тільки відпускні за липень 2017 року — 2340 грн.

І ще одне важливе доповнення для бюджетників. На відміну від відпускних сума матеріальної допомоги до відпустки включається в той місяць розрахункового періоду, у якому вона нарахована і виплачена. Вона не прив’язана до місяця початку відпустки. Це насамперед торкається ситуації, коли працівник йде у відпустку з 1-го числа календарного місяця. У цьому випадку і відпускні, і матеріальна допомога до відпустки нараховуються місяцем, що передує місяцю виходу у відпустку. Проте для цілей включення до розрахунку середньої зарплати сума відпускних відноситься строго до того/тих місяців, у яких працівник перебував у відпустці. А ось матеріальна допомога до відпустки відноситься до того місяця розрахункового періоду, у якому вона нарахована, тобто до місяця, що передує початку відпустки.

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці (e-mail: оt@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі