Теми статей
Обрати теми

2 + 1 предмети: як оплатити працю учителя

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Учитель має вищу кваліфікаційну категорію. Виходячи з цієї кваліфікаційної категорії йому здійснюють оплату праці за викладання хімії та фізики. З вересня 2017 року цей учитель ще викладає правознавство (за цим предметом курси підвищення кваліфікації не проходив). Чи слід враховувати наявну вищу кваліфікаційну категорію при оплаті праці за години викладання правознавства?

Відповідно до п. 3.25 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), вчителі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

У листі МОН від 26.01.2011 р. № 1/9-44 вказано, що органи управління освітою спільно з інститутами післядипломної педагогічної освіти повинні планувати курси підвищення кваліфікації вчителів, які викладають два і більше навчальних предмети, застосовуючи очно-дистанційні, дистанційні, варіативні та інші форми навчання, які б органічно взаємоузгоджувалися з процедурою атестації педагогічних працівників.

Отже, вчителям, які підвищили кваліфікацію з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти, присвоєна атестаційною комісією кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження.

Стосовно предметів варіативної складової, то Типовим положенням № 930 не передбачено вимоги щодо обов’язковості проходження вчителями, які ведуть ці предмети, підвищення кваліфікації. У цьому випадку кваліфікаційна категорія поширюється на педагогічне навантаження варіативної складової незалежно від підвищення кваліфікації.

Згідно з п. 6.1 Типового положення № 930 нарахування заробітної плати відповідно до присвоєної за результатами атестації кваліфікаційної категорії здійснюється з дня прийняття рішення атестаційною комісією.

Пунктом 5 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачені випадки, коли дозволяється протягом року змінювати розміри ставок заробітної плати й посадових окладів педагогічним працівникам. Зокрема, при здобутті освіти зміна проводиться з дня подання відповідного документа.

Тож учителям, які підвищили кваліфікацію з інших предметів та подали керівнику навчального закладу та в бухгалтерську службу відповідний документ про післядипломну освіту, розмір ставки заробітної плати змінюється з дня його подання.

Згідно з п. 4 Інструкції № 102 та п. 2 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 посадові оклади та ставки заробітної плати працівникам встановлюються керівниками.

Згідно з п. 6.10 Типового положення № 930 питання атестації педагогічних працівників, не врегульовані цим Типовим положенням, вирішуються атестаційними комісіями III рівня відповідно до чинного законодавства України. Тому не виключається можливість вирішення питання встановлення вчителеві, який, крім основного предмета, читає інші предмети не за фахом, а курси підвищення кваліфікації пройшов після чергової атестації, відповідної кваліфікаційної категорії атестаційною комісією III рівня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі