Теми статей
Обрати теми

«Декретна» відпустка почалася у 2017 році: враховуємо при її розрахунку нову МЗП

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу удосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Робітниця (основний працівник) йде в «декретну» відпустку з 20 січня 2017 року на 126 календарних днів. Її фактична середньоденна зарплата для розрахунку декретних склала 81,97 грн. Як розрахувати декретні, якщо фактична середньоденна зарплата менше мінімальної середньоденної зарплати на момент настання страхового випадку (3200 : 30,44 = 105,12 грн.)?

Перш ніж ми перейдемо до самого розрахунку декретних у цій ситуації, згадаємо важливі «обмежувальні» моменти для такої виплати. Вони, до речі, не змінилися порівняно з 2016 роком. Усі положення Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105), у тому числі в частині застосування мінімальних і максимальних обмежень для допомоги, залишилися діючими. Змінився тільки розмір МЗП з 2017 року (3200 грн.), який вплинув на розмір таких обмежень.

Отже, почнемо.

Для усіх застрахованих осіб незалежно від наявності страхового стажу Законом № 1105 установлено зобов’язання щодо виконання мінімального і максимального розмірів допомоги по вагітності та пологах на місяць (п. 2 ст. 26):

«Сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, і не може бути меншою ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку».

Ми ж розглядаємо виконання умови про те, що допомога по вагітності та пологах не може бути менше розміру МЗП, установленого на момент настання страхового випадку.

При виконанні цієї умови з розрахунку декретних треба врахувати два важливих правила:

img 1 img 2

* Такий висновок зроблено в листі Мінсоцполітики від 13.10.2016 р. № 334/18/99-16 (див. «ОП», 2016, № 21, с. 6). — Прим. ред.

У нашому прикладі робітниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами в січні 2017 року. А це означає, що для порівняльних розрахунків нам треба брати МЗП на рівні 3200 грн.

При цьому робітниця працює за основним місцем роботи, тому при розрахунку декретних треба виконати умову «не нижче МЗП із розрахунку на місяць».

Для виконання цього обмеження при розрахунку суми декретних звернемося до підзаконного акта — Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (ср. ).

Положеннями п. 5 цього Порядку встановлено: якщо середньоденна зарплата розраховується виходячи з розмірів не нижче ніж МЗП, то середньоденна зарплата за один календарний день визначається як: МЗП (установлена на момент настання страхового випадку — нарахування декретних), що ділиться на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Таким чином, для правильного визначення суми декретних треба порівняти фактичну середньоденну зарплату робітниці з мінімальною середньоденною зарплатою — МЗПсер.

Потім, визначаючи суму декретних у цілому за місяць, на який припадає «декретна» відпустка, порівняти її з МЗП (3200 грн.).

Перейдемо безпосередньо до розрахунку.

Розрахуємо мінімальну середньоденну зарплату:

3200 грн. : 30,44 = 105,12 грн.

Фактична середньоденна зарплата за умовами запитання дорівнює 81,97 грн.

Оскільки фактична середньоденна зарплата (81,97 грн.) вийшла менше мінімальної середньоденної зарплати (105,12 грн.), то допомогу по вагітності та пологах треба розрахувати з більшої величини (105,12 грн.).

Розрахуємо допомогу по вагітності та пологах у розрізі місяців, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (див. таблицю нижче).

img 3

У лютому і квітні 2017 року сума допомоги по вагітності та пологах виявилася нижча за МЗП (3200 грн.), тому збільшуємо допомогу до її рівня.

У результаті сума допомоги по вагітності та пологах, яку треба нарахувати робітниці, складає 13548,16 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі