Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про працевлаштування внутрішнього сумісника: як заповнити

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
В установі за основним місцем роботи працює працівник (1,0 ставки). 27 лютого 2017 року між цією установою і вказаним працівником має бути укладений ще й трудовий договір про роботу на умовах внутрішнього сумісництва (0,5 ставки). Чи необхідно подавати до орану фіскальної служби Повідомлення про прийняття на роботу працівника — внутрішнього сумісника? Якщо так, то при заповненні цього Повідомлення, до якої категорії осіб віднести внутрішнього сумісника: «1» — наймані працівники з трудовою книжкою або «2» — наймані працівники без трудової книжки?

У запитанні йдеться про Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення), форма якого наведена у додатку до постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413. Вказане Повідомлення розроблене на виконання норми ч. 3 ст. 24 КЗпП: «Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Отже, зараз при працевлаштуванні працівника (до його допуску до роботи) роботодавець має: укласти із працівником трудовий договір (в усній або письмовій формі), видати наказ (розпорядження) про прийняття на роботу + подати органу фіскальної служби Повідомлення за установленою формою.

Підкреслимо: норма ч. 3 ст. 24 КЗпП приписує роботодавцю подавати Повідомлення при оформленні кожного трудового договору із працівником. При цьому ч. 3 ст. 24 КЗпП не містить винятків чи особливих приписів стосовно працевлаштування працівника на умовах сумісництва (у тому числі внутрішнього).

Більш того, при оформленні трудових відносин із працівником — внутрішнім сумісником роботодавець обов’язково укладає трудовий договір в усній або письмовій формі ( п. 1 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245). Таким чином, на оформлення трудових відносин про роботу на умовах внутрішнього сумісництва у повній мірі поширюється норма ч. 3 ст. 24 КЗпП.

Важливо! При укладанні трудового договору із працівником — внутрішнім сумісником роботодавець до його допуску до роботи саме як сумісника має видати наказ (розпорядження) про прийняття на роботу та подати органу фіскальної служби Повідомлення.

У гр. 4 Повідомлення необхідно вказати категорію особи, яка працевлаштовується: «1» — наймані працівники з трудовою книжкою або «2» — наймані працівники без трудової книжки.

При цьому на осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи. Запис відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника роботодавцем за основним місцем роботи ( пп. 1.1 і 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. № 58).

Тож фактично трудова книжка працівника, оформленого одночасно і за основним місцем роботи і за внутрішнім сумісництвом, зберігається в одного роботодавця.

Незважаючи на це, для цілей заповнення гр. 4 Повідомлення: позначення «1» застосовують для відображення працевлаштування працівника за основним місцем роботи, а позначення «2» — для відображення працевлаштування працівника за сумісництвом (зовнішнім чи внутрішнім).

Висновок: При укладанні із працівником трудового договору про роботу на умовах внутрішнього сумісництва роботодавець обов’язково подає органам фіскальної служби Повідомлення, у гр. 4 якого вказує позначення «2» (наймані працівники без трудової книжки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі