Теми статей
Обрати теми

Директор музичної школи викладає: яка тривалість щорічної основної відпустки

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Директор музичної школи (школи естетичного виховання) викладає у цьому ж навчальному закладі. Яка тривалість щорічної основної відпустки належить такому працівнику? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Педагогічним працівникам позашкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності надається щорічна основна відпустка тривалістю не менше 42 календарних днів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ч. 4 ст. 21 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III).

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам затверджено постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346).

У розд. II «Позашкільні навчальні заклади» додатка до Порядку № 346 передбачено: тривалість щорічної основної відпустки директорам позашкільних навчальних закладів, на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти, становить 42 календарних дні.

Відповідно до п. 6 Переліку типів позашкільних навчальних закладів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, музичні, художні, хореографічні школи естетичного виховання як початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади належать до позашкільних навчальних закладів.

Оплата праці директорів шкіл естетичного виховання, зокрема музичних шкіл, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Тоді як приміткою 4 до розд. III «Середні навчальні заклади, навчальні заклади для громадян, які потребують соціальної допомоги і реабілітації» додатка до Порядку № 346 передбачено, що щорічна основна відпустка зазначеної тривалості (тобто 56 календарних днів) надається також відповідним категоріям працівників, викладачам і концертмейстерам середніх спеціальних художніх і музичних шкіл, шкіл естетичного виховання дітей.

Висновок: Директорам музичних шкіл — шкіл естетичного виховання щорічна основна відпустка надається тривалістю 42 календарних дні, а викладачам вказаних закладів — тривалістю 56 календарних днів.

Примітка редакції

Зауважимо: керівники навчальних закладів можуть викладати у цьому ж навчальному закладі і у загальному випадку така педробота не вважатиметься сумісництвом ( п. 8 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43). У розглянутій консультації йдеться саме про таку ситуацію: директор музичної школи — школи естетичного виховання викладає у вказаному закладі і при цьому викладання не вважається сумісництвом.

Який порядок надання щорічної основної відпустки за цих обставин? На жаль, чинне законодавство не надає відповіді, що породжує протилежні позиції у МОН разом із «освітянською» Профспілкою і Мінсоцполітики.

Як бачимо, «освітянська» Профспілка вважає, що у наведеній ситуації працівнику має бути надано щорічну основну відпустку як директору музичної школи (школи естетичного виховання) тривалістю 42 календарних дні і як викладачу — тривалістю 56 календарних днів. Думка МОН у подібних випадках аналогічна.

Якщо ж застосувати позицію Мінсоцполітики (листи від 10.02.2015 р. № 52/13/116-15 і від 04.11.2013 р. № 515/13/133-13) до ситуації, що розглядається, то отримуємо інший результат. За цим підходом працівник має право на щорічну основну відпустку виключно за посадою директора музичної школи — школи естетичного виховання (42 календарних дні). Тоді як у нього не виникає право на щорічну основну відпустку за посадою викладача. Позицію Мінсоцполітики можна пояснити нормою ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, у якій ідеться про те, що робочий рік для цілей надання щорічної основної відпустки відлічують із дня укладання трудового договору. У нашому ж випадку окремий трудовий договір за посадою викладача не укладається. Вважаємо, що підхід Мінсоцполітики більш обґрунтований.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі