Теми статей
Обрати теми

З’явилася друга підстава для соцвідпустки на дітей: визначаємо тривалість

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці
В установі працює жінка — мати двох дітей віком 7 і 11 років. З батьком старшої дитини працівниця розлучена, але батько брав участь у її вихованні. Вона вийшла заміж вдруге і у цьому шлюбі народила молодшу дитину, але новий чоловік не всиновлював дитину жінки від першого шлюбу. У лютому 2017 року вона скористалася соцвідпусткою на дітей за підставою «жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» тривалістю 10 календарних днів, на який вона має право у 2017 році. У травні 2017 року її колишній чоловік — батько старшої дитини помер. Чи виникає у працівниці право на соцвідпустку на дітей за 2017 рік й за підставою «одинока мати»? Якщо так, то чи необхідно цій працівниці надати соцвідпустку на дітей за 2017 рік тривалістю ще 7 календарних днів?

У запитанні йдеться про надання соціальної додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи ( ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР). У цій статті наведені підстави для надання соцвідпустки на дітей, серед яких «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років» і «одинока мати». Нагадаємо, що тривалість цієї відпустки за наявності однієї підстави для її надання становить 10 календарних днів, а за наявності двох і більше підстав — 17 календарних днів*.

* Також див. статтю «Соціальна додаткова відпустка на дітей: з’ясовуємо усі нюанси» // Спецвипуск «ОП», 2017, № 10/1, с. 7. — Прим. ред.

Однозначно за 2017 рік працівниця має право на соцвідпустку на дітей як мати двох дітей віком до 15 років. Тепер визначимо, чи виникає у працівниці право на соцвідпустку на дітей за підставою «одинока мати» за 2017 рік.

Для цілей надання соцвідпустки на дітей одинокою матір’ю є: жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі і розлучена жінка, яка виховує дитину без батька).

Оскільки батько старшої дитини брав участь у вихованні цієї дитини після розлучення із її матір’ю, то до травня 2017 року працівниця мала право на соцвідпустку на дітей лише за однією підставою («жінка, яка має двох дітей віком до 15 років») тривалістю 10 календарних днів.

Проте у травні 2017 року батько старшої дитини помер, а новим чоловіком працівниці ця дитина від першого шлюбу не усиновлена. Той факт, що новим чоловіком жінки не усиновлена її дитина від першого шлюбу, може свідчити про те, що він не бере участі у її вихованні. Справа у тому, що ст. 260 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III передбачено право мачухи, вітчима, а не обов’язок брати участь у вихованні малолітніх, неповнолітніх пасинка, падчерки.

Оскільки надання соцвідпустки на дітей прив’язане до календарного року, то у працівниці, про яку йдеться у запитанні, уперше виникає право на соцвідпустку на дітей за підставою «одинока мати» уже у 2017 році. Отже, за 2017 рік їй належить соцвідпустка на дітей за двома підставами («жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» і «одинока мати») загальною тривалістю 17 календарних днів.

При цьому за 2017 рік працівниця як мати двох дітей віком до 15 років уже скористалася 10 календарними днями соцвідпустки на дітей. Відповідно за 2017 рік їй ще має бути надано соцвідпустку на дітей тривалістю 7 календарних днів. Тим паче, що допускається ситуація, коли працівниця за наявності двох підстав для надання соцвідпустки на дітей спочатку використовує цю відпустку тривалістю 10 календарних днів, а потім — 7 календарних днів.

Висновки:

— Працівниця, мати двох дітей віком до 15 років (від різних шлюбів), з яких батько старшої дитини помер, а новим чоловіком її дитина від попереднього шлюбу не усиновлена, має право на соцвідпустку на дітей за двома підставами («жінка, яка має двох дітей віком до 15 років» і «одинока мати») загальною тривалістю 17 календарних днів.

— Працівниці, яка за 2017 рік уже скористалася соцвідпусткою на дітей за однієї підставою («жінка, яка має двох дітей віком до 15 років») тривалістю 10 календарних днів і в цьому ж році набула права на цю відпустку за другою підставою («одинока мати»), належить ще 7 календарних днів соцвідпустки на дітей за 2017 рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі