Теми статей
Обрати теми

Учитель & керівник гуртка: як оплатити працю за гурткову роботу

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У загальноосвітньому навчальному закладі учитель працює ще й за посадою керівника гуртка. За тарифікацією обсяг його гурткової роботи становить 1 годину на тиждень. Як оплати працю такого педагога за посадою керівника гуртка — виходячи з тижневого навантаження, яке становить 1 годину, або виходячи з 4 годин, указаних у табелі обліку використання робочого часу? Чи передбачені позначення для відмічання годин гурткової роботи у табелі обліку використання робочого часу?

У п. 8 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, зазначено: робота вчителів загальноосвітніх навчальних закладів у тому самому навчальному закладі понад установлену норму учбового навантаження, педагогічна робота та керівництво гуртками в тому самому навчальному закладі не вважаються сумісництвом.

Важливо! Учителі загальноосвітніх навчальних закладів мають право виконувати в цьому закладі роботу за посадою керівника гуртка, яка не є сумісництвом.

Оплата праці педагогічних працівників (вчителів, керівників гуртків) провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

У п. 68 цієї Інструкції вказано: місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, у тому числі педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів) визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Розміри ставок заробітної плати за посадою вчителя затверджено в додатку 6, а за посадою керівника гуртка — в додатку 8 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557. Зауважимо, що ставки заробітної плати вчителів та керівників гуртків як педагогічних працівників встановлюються за наслідками атестації, яка провадиться відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930.

Згідно з п.п. «а» п. 64 Інструкції № 102 ставка заробітної плати вчителям та керівникам гуртків встановлюється за 18 годин навчального навантаження на тиждень.

Тому розмір заробітної плати педагогічного працівника, який обіймає посади вчителя та керівника гуртка, визначається так:

ставка заробітної плати вчителя множиться на обсяг встановленого при тарифікації навчального навантаження на тиждень за цією посадою і ділиться на 18 годин;

ставка заробітної плати за посадою керівника гуртка множиться на обсяг встановленого при тарифікації навчального навантаження на тиждень (у наведеному випадку — 1 година на тиждень) за цією посадою і ділиться на 18 годин.

Ці результати додаються та разом із сумою надбавки за вислугу років, надбавки за престижність педагогічної праці, інших доплат за виконання певних видів педагогічної роботи та інших доплат (обчислених за кожною посадою окремо) складають його місячну заробітну плату, яка виплачується незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Облік робочого часу працівників здійснюється відповідно до вимог первинної облікової документації зі статистики праці із застосуванням табеля обліку використання робочого часу за типовою формою № П-5, затвердженою наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 (ср. ). При заповненні табеля застосовуються відмітки про явки та неявки за числами місяця (годин) умовними позначеннями за буквеними та цифровими кодами. При цьому години роботи позначаються буквеним кодом «Р» (цифровим — «01»).

Відмітка про щоденну тривалість відпрацьованого робочого часу в табелі обліку використання робочого часу не передбачається. Встановлено лише його місячний обсяг, який для вчителів та керівників гуртків може відповідати обсягу тижневого навантаження, встановленого при тарифікації.

У примітці 2 до цієї типової форми йдеться про те, що вказана форма має рекомендаційний характер і складається з мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. Установлено, що за необхідності форма може бути доповнена іншими показниками, необхідними для обліку робочого часу*.

* Детальніше про заповнення табеля обліку використання робочого часу (у тому числі для педпрацівників) див. у спецвипуску «ОП», 2016, № 18/1, с. 16. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі