Теми статей
Обрати теми

Доплата за завідування кабінетом: чи належить керівним працівникам гімназій

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи можна виплачувати доплату за завідування кабінетом заступнику директора гімназії, який ще й викладає у цьому ж навчальному закладі?

Доплати за виконання додаткових видів педагогічної праці, зокрема за завідування кабінетами, належать до обов’язкових виплат.

Умови призначення завідуючих кабінетами та здійснення доплат за виконання цих обов’язків визначені у низці нормативно-правових актів.

Так, відповідно до ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV педагогічне навантаження вчителя, крім навчальних годин, включає інші види педагогічної діяльності, у тому числі завідування навчальними кабінетами, майстернями, навчально-дослідними ділянками.

Згідно з нормами зазначеної статті та додатка до постанови КМУ «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» від 25.08.2004 р. № 1096 за завідування навчальними кабінетами працівникам загальноосвітніх навчальних закладів встановлюється доплата у розмірі 10 — 15 % у співвідношенні до тарифної ставки.

Конкретні розміри доплат за завідування навчальними кабінетами встановлені в п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Передбачено, що учителям, іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів за завідування навчальними кабінетами провадиться додаткова оплата у розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати). У школах, в яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться доплата в розмірі 5 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Конкретний розмір доплат установлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

Підставою для встановлення доплат за завідування кабінетами є відповідний наказ керівника навчального закладу про призначення завідувачів кабінетами та фактичне виконання працівниками покладених на них обов’язків.

Згідно з п. 82 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 778, керівник закладу призначає завідуючих навчальними кабінетами, майстернями, навчально-дослідними ділянками, права та обов’язки яких визначаються нормативно-правовими актами МОН, правилами внутрішнього розпорядку та статутом закладу.

Відповідно до п. 4.6 Примірного статуту загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого наказом МОН від 29.04.2002 р. № 284, завідуючих навчальними кабінетами, майстернями, навчально-дослідними ділянками призначає директор навчального закладу.

У п. 7.1 Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом МОН від 20.07.2004 р. № 601 (далі — Положення № 601), вказано: роботою кабінету керує завідувач, якого призначає директор з числа досвідчених учителів наказом по загальноосвітньому навчальному закладу.

Також у п. 7.1 Положення про навчальні кабінети з природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом МОНмолодьспорту від 14.12.2012 р. № 1423 (далі — Положення № 1423), вказано: роботою кабінету з природничо-математичних предметів керує завідувач, якого призначає директор навчального закладу своїм наказом з числа учителів вищої категорії або вчителів-методистів за профілем.

Як зазначено у п. 6.6 Положення про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом МОН від 20.05.2004 р. № 407 (далі — Положення № 407), завідувач кабінету призначається наказом директора навчального закладу з числа учителів, які мають відповідну освіту і проводять заняття у цьому кабінеті.

Чинне законодавство не встановлює будь-яких вимог щодо кількості навчальних кабінетів загальноосвітніх навчальних закладів, за завідування якими встановлюється додаткова оплата.

Законодавство також не містить жодних обмежень щодо кількості навчальних кабінетів, завідування якими може здійснювати один працівник з одержанням за виконання цієї роботи відповідних доплат.

Відповідно до п.п. 6.3.4 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки (далі — Угода) з метою дотримання вимог Положення № 601 та Положення № 1423 Сторони цієї Угоди рекомендують керівникам закладів та установ освіти при встановленні доплат за завідування навчальними кабінетами:

— не обмежувати типів та кількості навчальних кабінетів загальноосвітніх навчальних закладів, за завідування якими встановлюється додаткова оплата;

— забезпечити оплату за завідування одним працівником кількома навчальними кабінетами.

У п.п. 6.3.5 Угоди керівникам закладів та установ освіти рекомендовано: здійснювати відповідні доплати керівним працівникам навчальних закладів, які виконують на підставі норм чинного законодавства викладацьку роботу, за умови покладення на них у випадках виробничої необхідності обов'язків із завідування відповідними навчальними кабінетами.

Також нагадуємо: положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов'язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня (п. 1.4 Угоди).

Висновок: Керівним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів, які ведуть викладацьку роботу, за завідування навчальним кабінетом необхідно встановити доплату у розмірі, передбаченому п. 41 Інструкції № 102.

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ

МОН у листах від 08.09.2011 р. № 1/12-4832 і від 10.12.2010 р. № 10/2-1376 вказує: Інструкцією № 102 не заборонено здійснювати таку доплату керівнику або заступнику керівника навчального закладу. Тобто доплата за завідування навчальними кабінетами може бути встановлена також і директору, і заступнику директора загальноосвітнього навчального закладу. Дійсно, у п. 41 Інструкції вказано, що доплата за завідування навчальними кабінетами установлюється учителям та іншим працівникам загальноосвітнього навчального закладу.

Проте тут слід пам’ятати — завідувачем кабінету можуть бути призначені особи з числа учителів (п. 7.1 Положення № 601, п. 7.1 Положення № 1423, п. 6.6 Положення № 407). Тож по суті доплата за завідування кабінетами може виплачуватися лише у випадку, коли працівник здійснює викладацьку діяльність. Як бачимо, «освітянська» Профспілка дотримується такої ж думки: обов’язки із завідуванням кабінетом можуть виконувати керівні працівники загальноосвітніх навчальних закладів, які викладають у цьому закладі. При цьому доплата за завідування кабінетом буде здійснюватися від ставки заробітної плати вчителя.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі