Теми статей
Обрати теми

Щодо включення «чорнобильських» відпускних у розрахунок відпускних

Міністерство праці та соціальної політики України
Лист від 03.10.2008 р. № 641/13/84-08

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув лист і повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток (щорічної, додаткових у зв’язку з навчанням, творчої, працівникам, які мають дітей) провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок).

Нарахування виплат за час відпустки провадиться відповідно до пункту 7 Порядку шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпустки включаються: основна заробітна плата (оклад, тарифна ставка); доплати і надбавки, премії, що не носять разового характеру; винагороди за підсумками річної роботи та вислугу років, виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Необхідно зазначити, що середній заробіток зберігається за працівником як за час щорічної, так і за час інших додаткових відпусток, передбачених законодавством.

Чинним законодавством ( п. 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи») передбачається надання громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів на рік.

Отже, заробітна плата, яка зберігається за працівником за час зазначеної додаткової відпустки, включається при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

«Чорнобильські» відпускні включаємо до розрахунку «середньої»

Лист, що коментується, стосується «чорнобильських» відпускних та їх участі в розрахунку «середньої» для оплати щорічної та інших додаткових відпусток.

Як відомо, згідно з п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII особи, які належать до 1 і 2 категорій постраждалих у результаті Чорнобильської катастрофи, мають право використовувати чергову відпустку в підходящий для них час, а також отримувати додаткові відпустки із збереженням заробітної плати строком на 14 робочих днів на рік.

Зауважимо, що зазначена відпустка не належить до виду щорічних відпусток, визначених п. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (ср. ). Тобто на неї не поширюються норми цього Закону, передбачені для щорічних відпусток, у тому числі щодо її поділу, перенесення на інший період, виплати грошової компенсації при звільненні.

«Чорнобильська» відпустка визначається як пільга і компенсація за шкоду, нанесену в результаті Чорнобильської катастрофи. Оплата такої відпустки чорнобильцям проводиться центрами з нарахування та виплати соціальних допомог, управліннями праці та соціального захисту населення районних (міських) держадміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад за місцем реєстрації громадян. Тобто ця відпустка оплачується працівнику за рахунок коштів державного бюджету.

Саме у зв’язку з тим, що витрати на «чорнобильську» відпустку компенсують роботодавцю з держбюджету, і виникло запитання: чи включається до розрахунку середньої зарплати з щорічної відпустки сума оплати додаткової відпустки працівника-чорнобильця?

У листі, що коментується, Мінпраці відповідає: «чорнобильська» відпустка відноситься до виду інших додаткових відпусток, на час перебування у якій за працівником зберігається середній заробіток. А отже, така середня зарплата враховується при обчисленні відпускних для оплати часу щорічної відпустки.

Це випливає з п. 3 Порядку № 100, згідно з яким при визначенні середньої заробітної плати до розрахунку включаються виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

Таким чином, доходимо висновку:

Для визначення розміру оплати за час щорічної відпустки:

сума «чорнобильських» відпускних уключається до середньої заробітної плати;

дні розрахункового періоду не зменшують на 14 днів «чорнобильської» відпустки.

Також доповнимо, що будь-який вид оплачуваної відпустки (наприклад, навчальна відпустка, попередня щорічна відпустка, творча відпустка тощо) уключається до розрахунку «середньої» для оплати щорічної відпустки.

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі