Теми статей
Обрати теми

Щодо виправлення помилкових даних у статистичних звітах з праці

Державна служба статистики України
Лист від 20.02.2017 р. № 09.3-07/33-17

На звернення <…> щодо виправлення помилкових даних у статистичних звітах з праці Держстат роз’яснює.

Згідно зі статтею 18 Закону України «Про державну статистику» (далі — Закон) респонденти зобов’язані безкоштовно, в повному обсязі за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначені терміни подавати органам державної статистики достовірну статистичну інформацію.

У випадках виявлення помилок у звітності безпосередньо самими респондентами вони можуть подавати пропозиції щодо внесення виправлень до неї. Орган державної статистики, який здійснював збирання та опрацювання даних, приймає від респондента виправлені форми державних статистичних спостережень з поясненням щодо причин необхідності внесення виправлень до поданих респондентом раніше недостовірних даних.

Виправлення до місячної та квартальної звітності зі статистики праці вносяться до настання терміну оприлюднення статистичної інформації, визначеного планом державних статистичних спостережень, який щороку затверджується відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Беручи до уваги те, що згідно зі статтею 1 Закону статистична інформація надає кількісну характеристику масових явищ та процесів, у разі отримання від респондента виправлень недостовірних даних річної звітності після настання терміну публікації фахівці органів статистики приймають рішення щодо необхідності їх урахування, зважаючи на суттєвість виявленої помилки, тобто її впливу на узагальнену інформацію по країні, регіону.

Якщо внесення змін до статистичної інформації відбувається після її оприлюднення, то під час публікації уточненої інформації наводиться повідомлення для користувачів з поясненнями щодо причин перегляду даних.

Голова І. Вернер

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Помилка у статзвітності з праці: ліберальний підхід Держстату до виправлень

У листі, що коментується, Держстат надав роз’яснення з приводу внесення виправлень у статзвітність з праці. Забігаючи наперед, відзначимо, що роботодавцям ці пояснення головного статоргану припадуть до душі.

Топ-звітність з праці очолюють:

— форма № 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці», затверджена наказом Держстату від 10.06.2016 р. № 90, — подають не пізніше 7-го числа місяця, наступного за звітним місяцем. Наприклад, граничний строк подання Звіту з праці за листопад 2017 року — 07.12.2017 р. Про заповнення форми № 1-ПВ (місячна) йдеться у роз’ясненні Держстату від 13.07.2016 р. № 17.4-12/4;

— форма № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці», затверджена наказом Держстату від 10.06.2016 р. № 90, — подають не пізніше 7-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Наприклад, граничним строком подання форми № 1-ПВ (квартальна) за IV квартал 2017 року є 09.01.2018 р. (оскільки у цьому випадку регламентована гранична дата подання квартального Звіту з праці прийшлася на святковий день — 07.01.2018 р., останнім днем подання цього Звіту є найближчий робочий день — 09.01.2018 р.). Про заповнення форми № 1-ПВ (квартальна) йдеться у роз’ясненні Держстату від 13.07.2016 р. № 17.4-12/5.

Детальніше про заповнення і подання статзвітності з праці за 2017 рік див. у спецвипуску «ОП», 2017, № 2/1, с. 16.

Однак, незважаючи на роз’яснення з приводу заповнення статзвітності з праці, порою у ці звіти усе одно закрадаються помилки. І це зрозуміло, адже звіти з праці так і рясніють цифрами.

Проте за помилки у статзвітності передбачена адмінвідповідальність згідно зі ст. 1863 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП). Так, подання органам держстатистики недостовірних даних для проведення державних статистичних спостережень, подання їх не в повному обсязі погрожують посадовим особам установ штрафом у розмірі від 170 до 255 грн. (ч. 1 ст. 1863 КпАП). Ті самі дії посадової особи установи або інші дії, передбачені ч. 1 ст. 1863 КпАП, вчинені повторно протягом року після накладення адмінстягнення, можуть привести до штрафу у розмірі від 255 грн. до 425 грн. (ч. 2 ст. 1863 КпАП).

Вказані адмінстягнення накладають органи держстатистики (ст. 2443 КпАП). При цьому адмінстягнення може бути накладено не пізніш як через 2 місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через 2 місяці з дня його виявлення (ст. 38 КпАП).

Однак фахівці Держстату зазначають, що у разі виправлення недостовірних даних у статзвітності з праці штрафи на посадових осіб установ не накладають.

Як відкоригувати зміни у вже поданих звітах з праці? Річ у тім, що форми цих звітів не передбачають типу звітності на кшталт скасовуюча або нова звітна.

Важливо! Для внесення змін у даних до поданих звітів з праці необхідно заново подати відповідну форму статзвітності із виправленими даними та письмове пояснення із причинами внесення таких змін.

Та чи завжди такі виправлення доречні? У листі, що коментується, вказано: «Виправлення до місячної та квартальної звітності зі статистики праці вносяться до настання терміну оприлюднення статистичної інформації, визначеного планом державних статистичних спостережень, який щороку затверджується відповідним розпорядженням Кабінету Міністрів України». Такий План державних статистичних спостережень на 2017 рік затверджено розпорядженням КМУ від 16.03.2017 р. № 175-р (далі — розпорядження № 175). Далі у листі, що коментується, Держпраці зауважує: «…у разі отримання від респондента виправлень недостовірних даних річної звітності після настання терміну публікації фахівці органів статистики приймають рішення щодо необхідності їх урахування, зважаючи на суттєвість виявленої помилки, тобто її впливу на узагальнену інформацію по країні, регіону».

Виходить, якщо роботодавець виправляє дані у звітах з праці до спливу термінів оприлюднення статистичної інформації органом статистики, наведених для 2017 року у розпорядженні № 175, то зміни доречні і будуть враховані фахівцями органу статистики. А от якщо помилкові дані у раніше поданій статзвітності з праці роботодавець виправляє уже після спливу термінів, вказаних для 2017 року у розпорядженні № 175, то органи статистики самі визначатимуть, наскільки такі зміни вплинуть на уже оприлюднену ними статистичну інформацію. Від цього і залежить, враховуватиме орган статистики виправлені дані або ні.

Отже, якщо ви помітили помилку у поданому Звіті з праці, зверніться до органу статистики та з’ясуйте, чи потребує вона виправленню. Якщо так, то подавайте нову форму Звіту з праці + пояснення до виправлень. У такому разі штрафи посадовим особам не загрожують.

Олександра ОЛЬХОВСЬКА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі