Теми статей
Обрати теми

Працівник обіймає дві посади: коли бути щорічній додатковій відпустці «за ненормованість»

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці
В установі працівник працює за основним місцем роботи на посаді бухгалтера з понеділка по п’ятницю — 8 годин на день, а також за сумісництвом на посаді інспектора з кадрів з понеділка по п’ятницю — 2 години на день (повний робочий день за посадою інспектора з кадрів — 8 годин на день). Чи має такий працівник за посадами бухгалтера та інспектора з кадрів право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день, якщо ці посади прописані в додатку до колективного договору як такі, за якими належить указана відпустка за «ненормованість»?

Працівникам з ненормованим робочим днем належить щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до 7 календарних днів (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон № 504/96). Список професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, прописують у колективному договорі. При цьому в колективному або трудовому договорі має бути визначена конкретна тривалість (від 1 до 7 календарних днів) щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день за кожною професією/посадою залежно від зайнятості працівника в цих умовах.

Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці затверджено наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 (далі — Рекомендації № 7). Зауважимо, що лише в п. 1 цих Рекомендацій наведено визначення ненормованого робочого дня.

Так, ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у цьому випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов’язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

У наведеній ситуації в колективному договорі посади бухгалтера та інспектора з кадрів указані в переліку посад, за якими встановлено ненормований робочий день. Тепер з’ясуємо про право працівника, який обіймає ці посади, на щорічну додаткову відпустку «за ненормованість» за обставин, викладених у запитанні. Для цього треба згадати про особливості роботи за сумісництвом у бюджетній сфері.

Працівники установ мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час (п. 1 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245, далі — постанова № 245).

Тобто при роботі за основним місцем роботи і за сумісництвом укладають два окремі трудові договори. При цьому працівник виконує роботу за сумісництвом виключно у час, вільний від роботи за основним місцем.

Тому у разі, коли працівник після закінчення роботи за основною посадою відразу починає виконання роботи за сумісництвом в одній установі (тобто в нього немає можливості періодично працювати понад установлену тривалість робочого часу за основною посадою), то, на нашу думку, не вбачається підстав для встановлення йому ненормованого робочого дня за основним місцем роботи. Відповідно він не має права і на отримання щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день.

Водночас, якщо у зв’язку зі специфікою роботи працівник може періодично виконувати основну роботу поза межами робочого часу, а потім виконувати роботу за сумісництвом (чи навпаки), йому можуть бути встановлені ненормований робочий день і відповідно щорічна додаткова відпустка «за ненормованість» на умовах, визначених у колективному договорі, оскільки на сьогодні законодавство не містить заборони з цього приводу.

Тепер поговоримо про право працівника на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день за сумісництвом, тобто за посадою інспектора з кадрів.

Для початку відзначимо: тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день, а загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245).

Виходить, що працівник може працювати за сумісництвом у бюджетній установі виключно на умовах неповного робочого часу. У випадку, наведеному в запитанні, за сумісництвом працівник працює в режимі неповного робочого дня — за посадою інспектора з кадрів його робочий день становить 2 години на день протягом п’ятиденного робочого тижня при нормальній тривалості робочого дня у 8 годин за п’ятиденкою.

У п. 2 Рекомендацій № 7 вказано: ненормований робочий день не застосовується для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем.

Крім того, до стажу для надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці (у тому числі «за ненормованість») зараховують час фактичної роботи з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників цього виробництва, цеху, професії або посад (п. 1 ч. 2 ст. 9 Закону № 504/96).

Підіб’ємо підсумок. У розглянутій ситуації працівник обіймає посаду бухгалтера за основним місцем роботи (повний робочий день) і посаду інспектора з кадрів за сумісництвом (неповний робочий день). Йому допустимо надати щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день за посадою бухгалтера, якщо в нього є можливість виконувати роботу за цією посадою поза межами робочого часу, а потім (чи навпаки) виконувати роботу за сумісництвом, тобто за посадою інспектора з кадрів. Вирішення цього питання належить до компетенції роботодавця.

За посадою інспектора з кадрів, за якою працівник працює на умовах неповного робочого дня за сумісництвом 2 години на день, для надання такої щорічної додаткової відпустки не вбачається правових підстав.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі