Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Порушили строки виплати зарплати: розміри фінсанкцій

Нагадаємо, що за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж на 1 місяць, виплата їх у неповному обсязі загрожує роботодавцеві штрафом у розмірі 3 мінзарплат, встановлених на момент виявлення порушення (у 2017 році — 9600 грн.) (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Держпраці в листі від 21.08.2017 р. № 8692/3/4.3-ДП-17 роз’яснює: якщо роботодавець виплатив зарплату або інші «трудові» виплати в невстановлений термін, але із затримкою менше 1 місяця, то роботодавцеві загрожує штраф у розмірі 1 мінзарплати (у 2017 році — 3200 грн.). Розмір такого штрафу передбачений за порушення інших вимог трудового законодавства (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Тобто за вказане порушення роботодавцеві не уникнути фінансових санкцій. Проте розмір штрафу у такому разі складе 1 мінзарплату як за порушення інших вимог трудового законодавства, а не 3 мінзарплати як за порушення строків виплати зарплати або інших «трудових» виплат.

При цьому розмір штрафу не збільшується кратно кількості працівників, щодо яких здійснено порушення з несвоєчасної виплати зарплати або «трудових» виплат (абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП) або порушення інших вимог трудового законодавства (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Якщо самі напросилися на візит Держпраці: чи бути штрафам

У п. 31 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295 (див. спецвипуск «ОП», 2017, № 14/1, с. 3), вказано: «За письмовою заявою роботодавця інспектори праці можуть проводити аналіз стану дотримання законодавства про працю та надавати рекомендації щодо його застосування. За результатами проведеного аналізу складається довідка».

А якщо в результаті такого аналізу виявлені недоліки в області трудового законодавства, чи може інспектор праці застосувати до роботодавця штрафні санкції? Держпраці в листі від 16.08.2017 р. № 8453/4.1-ДП-17 вказує: Порядком не передбачено застосування заходів впливу у зв’язку з порушенням законодавства про працю після проведення аналізу стану дотримання законодавства про працю і складання довідки.

Виходить, що після аналізу дотримання роботодавцем трудового законодавства Держпраці виключно видає довідку з результатами такого аналізу, а ось «виписати» штраф навіть за наявності порушення — не може. Притягнення до відповідальності можливе за результатами проведення інспекційного відвідування або невиїзного інспектуванняна підставі відповідних актів.

Кваліфікаційні характеристики для працівників екстреної меддопомоги

Наказом МОЗ від 09.08.2017 р. № 918 (далі — наказ № 918) внесено зміни в Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117.

Так, прописані кваліфікаційні характеристики для окремих посад у сфері екстреної меддопомоги, а саме для: інструктора з надання догоспітальної допомоги, парамедика (замінює фельдшера з медицини невідкладних станів), екстреного медичного техніка і інструктора з надання першої допомоги.

Зверніть увагу на п. 3 наказу № 918, в якому сказано про набуття ним чинності. Так, наказ із вказаними змінами набуває чинності з дня внесення змін до Національного класифікатора України ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327. На момент підготовки матеріалу в номер наведені вище посади не фігурують у Національному класифікаторові України ДК 003:2010.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі