Теми статей
Обрати теми

Почасова оплата праці

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Мінсоцполітики
Чим проста почасова система оплати праці відрізняється від почасово-преміальної? Як оплачується праця працівників при застосуванні цих систем оплати праці?

Почасова оплата праці (оплата за працю певної тривалості (годину, день, місяць)) є формою тарифної системи оплати праці.

Почасова форма оплати праці застосовується там, де результати праці вимірюються кількістю відпрацьованого часу. При цьому розмір основної заробітної плати працівника залежатиме від кількості відпрацьованого часу і розміру його:

— годинної тарифної ставки;

— денної тарифної ставки;

— місячної тарифної ставки (окладу).

Визначитися з кількістю фактично відпрацьованого працівником часу вам допоможе Табель обліку використання робочого часу. Його типова форма (№ П-5) затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489. Вона носить рекомендаційний характер, і за необхідності ви можете доповнити цю форму іншими показниками з урахуванням специфіки діяльності підприємства.

Годинні/денні/місячні тарифні ставки і оклади працівників мають бути зафіксовані у Штатному розписі підприємства.

Слід зважати на те, що оплата праці працівників, яким встановлені денні тарифні ставки або місячні тарифні ставки (оклади), при виконанні місячної норми праці не може бути нижче мінімальної зарплати в місячному розмірі (у 2017 році — 3200 грн.).

У свою чергу, розмір заробітної плати за місяць працівників, яким встановлена годинна тарифна ставка і які виконали годинну норму праці, не може бути нижчий добутку мінімальної зарплати в годинному розмірі (у 2017 році — 19,34 грн.) і норми робочого часу, встановленої працівнику на місяць, за який розраховується зарплата.

Виплати, які не включаються в зарплату для забезпечення її мінімального розміру, перераховані в ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Але повернемося до запитань.

Важливо! Системами почасової форми оплати праці є проста почасова та почасово-преміальна.

Проста почасова. При застосуванні цієї форми оплати праці підприємство оплачує працівникам фактично відпрацьований час.

При погодинній оплаті праці основну зарплату (Зг) працівника за місяць можна розрахувати за допомогою формули:

Зг = Тг х Гроб,

де Тг — годинна тарифна ставка працівника;

Гроб — кількість годин, фактично відпрацьованих працівником.

Приклад 1. Годинна тарифна ставка робітника — 25 грн./год. У липні 2017 року він відпрацював 168 год, а в серпні — 175 год.

Місячний заробіток робітника складе:

— у липні 25 грн./год х 168 год = 4200 грн.;

— у серпні 25 грн./год х 175 год = 4375 грн.

При поденній оплаті праці суму основної зарплати (Зд) за місяць допоможе розрахувати формула:

Зд = Тд х Дроб,

де Тд — денна тарифна ставка;

Дроб — кількість днів, фактично відпрацьованих працівником.

Приклад 2. Денна тарифна ставка робітника складає 225 грн./дн. У липні 2017 року він відпрацював 21 день, а в серпні — 22 робочі дні.

Визначимо суму основної зарплати робітника:

— за липень: 225 грн./дн. х 21 дн. = 4725 грн.;

— за серпень: 225 грн./дн. х 22 дн. = 4950 грн.

Якщо працівнику встановлена місячна тарифна ставка (оклад) і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в місяці, за який проводиться розрахунок зарплати, то йому нараховують тарифну ставку (оклад) у повному розмірі

Тобто в цьому випадку розмір його основної зарплати не залежить від кількості робочих днів в конкретному місяці.

Приклад 3. Оклад працівника складає 5800 грн. У липні і серпні він відпрацював усі дні за графіком роботи (тобто 21 і 22 робочі дні відповідно).

Незважаючи на різну кількість робочих днів в цих місяцях, і за липень і за серпень працівникові буде нарахована основна зарплата в розмірі, що дорівнює окладу (5800 грн.).

У той же час, якщо працівник, оплата праці якого здійснюється виходячи з тарифної ставки (окладу), відпрацює через якісь причини не усі дні місяця, які згідно з графіком є для нього робочими, то заробітна плата йому буде нарахована тільки за фактично відпрацьовані дні.

У цьому випадку для розрахунку основної зарплати (Зм) за місяць можна використати формулу:

Зм = Ом : Др х Дф,

де Ом — місячна тарифна ставка (оклад);

Др— робочі дні за графіком роботи за конкретний місяць;

Дф — кількість днів, фактично відпрацьованих працівником цього місяця.

Зверніть увагу! У Табелі обліку використання робочого часу фіксується як кількість фактично відпрацьованих днів, так і кількість фактично відпрацьованих годин упродовж місяця. Проте

при розрахунку основної зарплати за фактично відпрацьований час працівникові з місячною тарифною ставкою (окладом) використовується саме показник кількості фактично відпрацьованих днів (а не годин!) протягом місяця.

Приклад 4. Місячний оклад працівника складає 7000 грн. Кількість робочих днів по графіку роботи в серпні 2017 року — 22. З 19 по 31 серпня працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати на підставі ст. 26 Закону про відпустки. У зв’язку з цим фактично він відпрацював 14 днів.

Заробітна плата працівника за серпень 2017 року складає:

7000 грн. : 22 роб. дн. х 14 роб. дн. = 4454,55 грн.

Почасово-преміальна. Ця система оплати праці є простою почасовою системою оплати праці, доповненою преміюванням за виконання конкретних кількісних і якісних показників роботи.

Відмітимо, що порядок виплати премій, розміри, умови преміювання, конкретні показники для преміювання і перелік професій (посад) працівників, які підлягають преміюванню, як правило, встановлюється в Положенні про преміювання, затвердженому на підприємстві.

Приклад 5. Використовуючи умови прикладу 4, припустимо, що згідно з Положенням про преміювання усім працівникам підприємства за результатами роботи щомісячно виплачується премія. Розмір премії — 30 % від окладу. Працівникам, які відпрацювали не усі дні за графіком роботи підприємства в місяці, щомісячні премії нараховуються пропорційно відпрацьованому часу.

Працівник, про якого йшла мова в прикладі 4, відпрацював не усі дні за графіком роботи підприємства.

Сума основної зарплати за фактично відпрацьований час склала 4454,55 грн.

Сума премії дорівнює:

7000 грн. х 30 % : 100 % : 22 роб. дн. х 14 роб. дн. = 1336,36 грн.

Визначимо загальну суму зарплати за серпень, яка буде нарахована працівнику:

4454,55 + 1336,36 = 5790,91 (грн.).

Приклад 6. Використовуючи умови прикладу 4, припустимо, що згідно з Положенням про преміювання усім працівникам підприємства щомісячно виплачується незалежно від відпрацьованого ними часу впродовж місяця премія у розмірі 30 % від окладу, встановленого у штатному розписі.

У цьому випадку працівнику, про якого йшла мова в прикладі 4, буде нарахована заробітна плата в сумі:

4454,55 грн. + 7000 грн. х 30 % : 100 % = 6554,55 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі