Теми статей
Обрати теми

Вченому — світло, а невченому — тьма: чи «світить» працівнику-суміснику оплачувана навчальна відпустка

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
Працівник має основне місце роботи і місце роботи за сумісництвом в одній установі (внутрішній сумісник). Цей працівник навчається заочно на 3 курсі у вищому навчальному закладі. Він надав довідку-виклик для складання сесії та заяву про надання йому додаткової оплачуваної навчальної відпустки тривалістю 20 календарних днів з 09.10.2016 р. Чи надавати оплачувану навчальну відпустку цьому працівнику за тією посадою, на якій він працює як сумісник?

Працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах за заочною або вечірньою формою навчання, передбачено надання за місцем роботи додаткової оплачуваної навчальної відпустки. Тривалість цієї відпустки для працівників, які навчаються заочно на 3 курсі у виші на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, становить до 40 календарних днів протягом навчального року (п. 2 ч. 1 і ч. 6 ст. 216 КЗпП, п. 2 ч. 1 і ч. 6 ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Для оформлення додаткової оплачуваної навчальної відпустки працівник має надати роботодавцю заяву про надання йому цієї відпустки та довідку-виклик, що видається працівнику-студенту у виші.

Починаючи з 2017/2018 навчального року виші повинні видавати довідку-виклик за формою № Н-5.01, затвердженою наказом МОН від 06.06.2017 р. № 794*.

* Зверніть увагу! З початком 2017/2018 року використовується єдина форма № Н-5.01 довідки-виклику як підтвердного документа для надання додаткової оплачуваної навчальної відпустки на період настановних занять / виконання лабораторних робіт / складання сесії, складання державних іспитів (атестації), підготовки та захисту дипломного проекту (роботи). Раніше для надання додаткової оплачуваної навчальної відпустки передбачалися окремо довідка-виклик за формою № Н-4.01 на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання сесії, окремо довідка-виклик за формою № Н-4.02 для складання державних іспитів (атестації) та окремо довідка-виклик за формою № Н-4.03 для підготовки та захисту дипломного проекту (роботи).

На підставі заяви від працівника і довідки-виклику роботодавець готує наказ про надання працівнику додаткової оплачуваної навчальної відпустки.

Однак працівнику можна оформити додаткову оплачувану навчальну відпустку виключно за основним місцем роботи. Підставою для такого висновку служить норма ст. 217 КЗпП: на час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням (у тому числі на заочній або вечірній формі навчання у виші) за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня зарплата.

Як бачимо, законодавчим приписом передбачено збереження середньої зарплати за період навчальної відпустки лише за основним місцем роботи. Тоді як про місце роботи за сумісництвом мова не йде, що означає:

надання додаткових оплачуваних навчальних відпусток за місцем роботи за сумісництвом (зовнішнім або внутрішнім) чинним законодавством не передбачено.

Про це вказано у листах Мінсоцполітики від 12.09.2016 р. № 1294/13/84-16 і від 16.05.2006 р. № 172/13/116-01.

На період додаткової оплачуваної навчальної відпустки, наданої за основним місцем роботи, працівник за сумісництвом за бажанням може оформити відпустку без збереження зарплати на підставі п. 14 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки («сумісникам — на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи»).

Таким чином, у випадку, наведеному у запитанні, працівнику надають додаткову оплачувану навчальну відпустку лише за основним місцем роботи. За місцем роботи за сумісництвом працівник не має права на додаткову оплачувану навчальну відпустку. Натомість на період додаткової оплачуваної навчальної відпустки за основним місцем роботи цей працівник за сумісництвом може: продовжувати виходити на роботу або за бажанням оформити відпустку без збереження зарплати на термін до закінчення додаткової оплачуваної навчальної відпустки за основним місцем роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі