Теми статей
Обрати теми

«Житлово-комунальна» субсидія: немає межі… нововведенням

Бондаренко Ксенія, експерт із соціальних питань
Напередодні опалювального сезону все більше українських родин замислюються, як раціонально розподілити сімейний бюджет, щоб вистачило оплатити комуналку. Популярний метод вирішення такої проблеми — скористатися субсидією на оплату ЖКП. Тим часом процедура оформлення і порядок надання такої субсидії продовжує поповнюватися нормативними нововведеннями, порядковий номер яким уже й важко присвоїти. Чого очікувати тепер? У статті ми розповімо про актуальні новації в процедурно-субсидіарних правилах.

Почнемо з того, що процедура оформлення субсидії на оплату ЖКП, як і раніше, регулюється Положенням № 848. При цьому 19.08.2017 р. набрала чинності постанова № 609, якою внесено зміни до Положення № 848. Саме на нововведеннях у механізмі оформлення і надання субсидії на оплату ЖКП, запроваджені цією постановою, ми і зосередимося далі.

Однак відзначимо, що на момент підготовки матеріалу у номер Урядом повідомлено про прийняття рішення щодо внесення ще «пакета» змін до Положення № 848 (див. повідомлення від 13.09.2017 р. на сайті Урядового порталу за посиланням: www.kmu.gov.ua). Ці зміни ми також не оминемо увагою.

Період для врахування доходів при призначенні ЖКП-субсидії

Одразу відзначимо: з 19.08.2017 р. змінено період, за який ураховуються доходи для призначення субсидії на оплату ЖКП (внесено зміни до п. 12 Положення № 848). До вказаної дати у загальному випадку субсидія для відшкодування витрат на оплату ЖКП призначалась виходячи з розміру середньомісячного сукупного доходу осіб за чотири квартали, що передували місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається субсидія. Зараз передбачено врахування більш актуальних доходів громадян.

Увага! З 19.08.2017 р. субсидія на оплату ЖКП призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за два квартали, що передують місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається така субсидія.

Приклад 1. Особа уперше звернулася із заявою про призначення субсидії на оплату ЖКП у вересні 2017 року. У такому разі при призначенні ЖКП-субсидії враховуються доходи за період з 01.01.2017 р. по 30.06.2017 р. включно.

Приклад 2. Особа уперше звернеться із заявою про призначення субсидії на оплату ЖКП у травні 2018 року. За нині чинними нормами у такому разі при призначенні ЖКП-субсидії враховуватимуться доходи за період з 01.10.2017 р. по 31.03.2018 р. включно.

Підкреслимо: вищезазначене стосується лише «новачків», тобто тих, кому ЖКП-субсидію тільки оформлюють (мається на увазі, що в попередньому періоді вони не оформлювали ЖКП-субсидію).

А от для «бувалих» одержувачів субсидії, яким здійснюється розрахунок субсидії на оплату ЖКП на наступний період, застосовуються інші правила. А саме: під час здійснення розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату ЖКП на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за ІІІ — ІV квартали попереднього року, а розрахунок ЖКП-субсидії на опалювальний сезон у жовтні проводиться на підставі доходів за І — ІІ квартали поточного року.

Приклад 3. Родині розраховують ЖКП-субсидію на новий опалювальний період у жовтні 2017 року. У такому разі при призначенні субсидії враховуються доходи за період з 01.01.2017 р. по 30.06.2017 р. включно.

Приклад 4. Родині розраховують ЖКП-субсидію на новий неопалювальний період у травні 2018 року. За чинним на цей час правилами у такому разі при призначенні субсидії враховуються доходи за період з 01.07.2017 р. по 31.12.2017 р. включно.

Зауважимо: при призначенні субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, як і раніше, враховуються доходи за попередній календарний рік.

Субсидіант помер: на що мають право інші члени родини

Нагадаємо: субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (п. 6 Положення № 848). В окремих випадках на підставі рішення «місцевої» комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає в житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їй нараховується плата за ЖКП, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

При цьому нормами з надання субсидії передбачено «перехідні» моменти для ситуації, коли одержувач субсидії помирає. До 19.08.2017 р. передбачалося: у разі смерті особи, якій було призначено субсидію, надання субсидії не припиняється до закінчення опалювального (неопалювального) періоду за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за ЖКП.

З 19.08.2017 р. у разі смерті особи, якій було призначено субсидію на оплату ЖКП, надання субсидії не припиняється до закінчення строку її призначення за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за ЖКП.

Крім того, із вказаної дати у разі смерті одержувача субсидії одній з осіб (за її заявою), з урахуванням яких було призначено відповідну субсидію, надано можливість виплачувати:

частину невикористаної субсидії на оплату послуг з газо- і електропостачання на індивідуальне опалення;

готівкові кошти субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Заборгованість з оплати ЖКП як перепона для субсидії: вартісний критерій

При первинному призначені субсидії на оплату ЖКП наявність заборгованості з оплати ЖКП не впливає на рішення про призначення (непризначення) субсидії.

Інша річ, якщо здійснюють розрахунок субсидії ЖКП на наступний період. Нагадаємо, що з 01.05.2017 р. у разі наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати ЖКП субсидія на наступний строк не призначається. При цьому вартісний критерій такої заборгованості не існував.

І ось з 19.08.2017 р. визначено розмір заборгованості з оплати ЖПК, який не дозволяє отримати субсидію. А саме: у разі наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн.), субсидія не призначається на наступний строк, про що орган соцзахисту населення інформує особу.

Увага! З 19.08.2017 р. субсидія на оплату ЖКП не призначається на наступний строк при наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати ЖКП, якщо загальна сума такої заборгованості перевищує 340 грн. (20 х 17 грн.).

Виходить, що при наявності простроченої (понад два місяці) заборгованості із оплати ЖКП менше 340 грн. субсидія на наступний строк призначається.

Все ж таки маєте прострочену понад два місяці заборгованість з оплати ЖКП понад 340 грн.? Тоді зверніть ще увагу на інші приписи п. 14 Положення № 848. Якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк з причини заборгованості оплати за ЖКП громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку — з місяця, у якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зауважимо, що зазначений строк може бути продовжений на підставі рішення «місцевої» комісії за наявності поважних причин.

Крім того, на сайті Урядового порталу (www.kmu.gov.ua) вказано про те, що існують непоодинокі випадки, коли громадяни оскаржують у судовому порядку виставлену надавачем послуги суму заборгованості і тому відмовляються сплачувати відповідні кошти та укладати договір реструктуризації.

У зв’язку із цим, як повідомляється на Урядовому порталі, Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про те, що до винесення рішення суду по суті, розмір заборгованості, що оскаржується, не береться до уваги, а субсидія на оплату ЖКП перепризначається на наступний опалювальний період.

Інші зміни порядку надання субсидії

Тут поговоримо про інші нововведення у призначенні ЖКП-субсидії, які запроваджені постановою № 609 та заслуговують уваги.

Субсидія за місцями реєстрації + фактичного проживання — табу. Відзначимо: субсидія на оплату ЖКП може призначатися як за місцем реєстрації (загальний випадок), за зареєстрованим місцем перебування, так і за місцем фактичного проживання на підставі договору найму/оренди житла (за рішенням «місцевої» комісії).

З 19.08.2017 р. у п. 6 Положення № 848 конкретизовано, що субсидія не може призначатися одночасно за місцем реєстрації особи та місцем її фактичного проживання. На практиці органи соцзахисту населення цього правила дотримувалися і раніше, проте воно не було регламентовано нормативним актом. Відтепер ця прогалина усунена.

Субсидія для недієздатних осіб під опікою. Постановою № 609 урегулювано питання призначення субсидії недієздатній особі працездатного віку, над якою встановлено опіку.

У разі коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника) і розраховується виходячи з розміру пенсії та соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на недієздатних осіб. Розміри цих виплат не враховуються до сукупного доходу опікуна (піклувальника) у разі його звернення за призначенням субсидії за місцем своєї реєстрації (п. 6 Положення № 848).

Нагадаємо, що аналогічні правила діють і щодо зареєстрованих у житлових приміщеннях (будинках) неповнолітніх дітей, які залишилися без батьківської опіки (піклування).

Змінили місце реєстрації — інформуйте орган соцзахисту населення. У п. 14 Положення № 848 доповнено перелік випадків, у разі виникнення яких субсидіант зобов’язаний повідомити про них орган соцзахисту населення. Наведемо повний перелік таких випадків.

Так, громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати орган соцзахисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендар — про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних ЖКП, умов їх надання, підприємств — виробників/виконавців ЖКП, закінчення строку реєстрації місця перебування, купівлю товарів або оплату послуг на суму, яка перевищує 50000 грн., шляхом подання відповідних документів. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подаються також нові заява і декларація.

Монетизація субсидії на оплату ЖКП — передбачено розширення строку подання заяви. Нагадаємо, що відповідно до п. 15 Положення № 848 користувачам послуги з газо- та електропостачання, що використовуються для індивідуального опалення, при економному споживанні частина невикористаної суми субсидії, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 м3 природного газу або вартості 150 кВт•год електричної енергії, перераховується на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачується через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» (детальніше про це див. у спецвипуску «ОП», 2017, № 12/1, с. 20).

Щоб скористатися цим правом, одержувач субсидії на оплату ЖКП подає заяву. Так ось при появі вказаної норми п. 15 Положення № 848 передбачалося, що таку заяву одержувач субсидії мав подати до 1 вересня.

Однак за повідомленням, розміщеним на Урядовому порталі (www.kmu.gov.ua), від громадян надходять чисельні звернення про об’єктивні обставини, через які вони не можуть подати заяву у встановлений строк. Тому Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про подовження терміну подачі заяв до 1 листопада цього року, якщо така заява не була подана до 1 вересня через незалежні від одержувача причини.

Соцнорми на природний газ зменшено: економити доведеться ще більше

Нагадаємо: субсидія покриває лише ті витрати на оплату ЖКП, які використані споживачем у межах соціальних норм житла (крім випадків призначення субсидії на понаднормову площу житла за рішенням «місцевої» комісії відповідно до п. 4 Положення № 848) та соціальних нормативів користування комунальних послуг. ЖКП, спожиті понад установлені соціальні норми/нормативи, оплачуватимуться за повною вартістю без урахування субсидії.

Показники цих соціальних норм і нормативів споживання ЖКП наведені в постанові № 409, яка вже кілька разів зазнавала правок. І ось вона вкотре відкоригована постановою № 609 (ср. ). Ці правки стосуються зниження соціальних нормативів користування природним газом для приготування їжі та підігріву води.

Відзначимо, що зміни торкнулися не лише соціальних нормативів користування послугами з газопостачання для вказаних цілей, за якими розраховуються субсидії та пільги. Постанова № 609 внесла зміни і до постанови № 203, яка встановлює норми, за якими формуються рахунки для тих сімей, які не мають лічильників на газ та які не є субсидіантами.

У таблиці наведемо соціальні нормативи споживання природного газу для приготування їжі та підігріву води (з урахування останніх змін), виходячи з яких нараховується субсидія з 19.08.2017 р. (див. таблицю нижче).

Послуга

Соціальні нормативи

(на місяць)

з 19.08.2017 р.

до 19.08.2017 р.

Споживання природного газу:

на газову плиту (приготування їжі)

3,3 м3 на особу

4,4 м3 на особу

на газову плиту (приготування їжі і підігрів води)

5,4 м3 на особу

7,1 м3 на особу

на газову плиту і водонагрівач

10,5 м3 на особу

14 м3 на особу

Звертаємо увагу, що зміна соціальних нормативів користування ЖКП є підставою для проведення перерахунку субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян (п. 14 Положення № 848). Тож чекайте оновлених повідомлень про розмір субсидії.

Висновки:

— Субсидія на оплату ЖКП при первинному її оформленні призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за два квартали, що передують місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається субсидія.

— При призначенні ЖКП-субсидії на наступний період у травні враховуються доходи за ІІІ — ІV квартали попереднього року, у жовтні — доходи за І — ІІ квартали поточного року.

— Субсидія ЖКП на наступний період не призначається особам, у яких є прострочена понад два місяці заборгованості з оплати ЖКП, якщо загальна сума заборгованості перевищує 340 грн. За наявності такої заборгованості субсидія може надаватися лише при первинному її призначенні.

Використані документи і скорочення

Постанова № 609постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 18.08.2017 р. № 609.

Положення № 848 — Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затверджене постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.

Постанова № 409постанова КМУ «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» від 06.08.2014 р. № 409.

Постанова № 203постанова КМУ «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» від 23.03.2016 р. № 203.

ЖКП — житлово-комунальні послуги.

«Місцеві» комісії — районні, районні у містах Києві і Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах (у разі їх створення) рад або комісії, які ними утворюються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі