Теми статей
Обрати теми

Замість листка непрацездатності — довідка, потім замість довідки — листок непрацездатності: що робити роботодавцю

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівник після хвороби приніс від лікаря не листок непрацездатності, а довідку — ф. № 036/о. У ній указані такі ж дані, які мають бути в лікарняному листі, є усі підписи лікарів і печатка, у тому числі поліклініки. Видача довідки, як це пояснив працівнику лікар, була зумовлена відсутністю бланків листків непрацездатності, тому тимчасово замість них видаються довідки. Така довідка не оплачувалася. Зараз надійшла інформація про те, що з’явилися бланки листків непрацездатності. Що робити працівникам, які хворіли за такими довідками, та їх роботодавцям?

Ваше запитання не випадкове. Описана ситуація — не рідкість у багатьох регіонах України. Дефіцит бланків виник ще в січні 2017 року. А тендер на закупівлю нових бланків МОЗ був оголошений на червень, надалі зірваний і перенесений на липень, ну і т. д. Ось і виникла проблема: старі бланки закінчилися, а нові ще не надійшли.

Для вирішення цієї проблеми замість лікарняних листів було вирішено видавати довідки — ф. № 036/о — із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів (практично), які містить бланк листка непрацездатності.

Видають такі документи в тому ж порядку, що й листки непрацездатності — згідно з Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455.

Але, незважаючи на усю свою законність і право на видачу, оплаті такі довідки не підлягають! Усьому причиною ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105). У ній зазначено, що підставою для призначення лікарняних і декретних виплат є виданий в установленому порядку листок непрацездатності, а у разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Що ж треба було робити роботодавцям і їх працівникам у такій ситуації?

Комісії із соціального страхування, створеній на підприємстві, в установі, організації, приймати такі довідки до оплати, звичайно ж, не можна. Але скласти протокол про відмову в призначенні лікарняних бажано (пізніше пояснимо навіщо).

Нагадуємо, що для такої відмови у встановленій формі протоколу відведений розділ II (додаток до Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою ФСС з ТВП від 23.06.2008 р. № 25).

До протоколу доцільно додати довідку.

Довідка знадобиться і для того, щоб працівника, який хворів, правильно протабелювати. У нинішній формі табеля, встановленій наказом Держкомстату України від 05.12.2008 р. № 489, на цей випадок передбачено умовне позначення «НН» — неоплачувана тимчасова непрацездатність.

А тепер увага!

МОЗ уклало договір про закупівлю 7 691 424 листків тимчасової непрацездатності. На сьогодні регіони України отримали бланки листків тимчасової непрацездатності в повному обсязі. Детальніше ознайомитися з постачаннями в регіони можна з таблиці відвантаження і отримання бланків листків непрацездатності за посиланням: https://goo.gl/joMMLg (інформація взята із сайта: http://www.moz.gov.ua).

Комісіям (уповноваженим) із соціального страхування важливо звернути увагу на це повідомлення. Довідки мають бути замінені листками непрацездатності, щоб працівники нарешті змогли отримати свої лікарняні.

Для цього рекомендуємо комісіям із соціального страхування повідомити усіх працівників, які раніше приносили довідки ф. № 036/о, про те, що видача бланків у закладах охорони здоров’я поновилася.

Працівники можуть узяти раніше надані довідки (підшиті до протоколу про відмову в призначенні лікарняних — натомість треба залишити засвідчену копію) і звернутися з ними до медустанови, яка їх виписала, для заміни на листки непрацездатності встановленого зразка.

Зауважте! При обміні довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності на бланку листка непрацездатності в правому верхньому кутку вказується: «Замість довідки № ___ від ____» запис у графі «Звільнення від роботи» проводиться одним рядком. Дата видачі листка непрацездатності повинна збігатися з датою обміну довідки про тимчасову непрацездатність.

Усі графи листка непрацездатності, окрім дати видачі і «Звільнення від роботи», заповнюються відповідно до записів в довідці, у тому числі відмітки про порушення режиму хворим.

На такий порядок обміну довідки на листок непрацездатності і заповнення таких лікарняних листів вказав Департамент охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, виконавчої дирекції Київського обласного відділення ФСС з ТВП у листі від 27.04.2017 р. № 26-1-36/1580, № 1065/09-13.

Після обміну працівниками довідок на листки непрацездатності встановленого зразка і надання їх за місцем роботи, комісією із соціального страхування має бути прийняте рішення про призначення матеріального забезпечення по тимчасовій непрацездатності.

І останнє, на що хотілося б звернути увагу, — це термін давності з оплати лікарняного листа — дванадцять календарних місяців з дня відновлення працездатності (ч. 5 ст. 32 Закону № 1105).

Відзначимо, що згідно із зазначеною нормою лікарняні виплачуються у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності.

У загальному випадку, якщо лікарняний лист буде наданий пізніше за цей термін, оплата за ним не провадиться. Проте це стосується «класичної» ситуації, коли працівник після одужання не приніс протягом 12 місяців нічого (ні довідки, ні лікарняного листа). Ситуація, що розглядається нами, — інша. Працівник після одужання приніс довідку про тимчасову непрацездатність, тобто він звернувся на той момент за призначенням лікарняних, але вони йому не були призначені зважаючи на відсутність листка непрацездатності. Підтвердженням про звернення саме й може слугувати протокол комісії із соцстрахування про відмову в призначенні лікарняних за довідкою. Адже в ньому чітко зафіксовано, що працівник звертався за призначенням лікарняних вчасно і має право їх отримати тепер після обміну на листок непрацездатності, причому безстроково.

Після обміну довідки на листки непрацездатності встановленого зразка в табель обліку робочого часу вноситься зміна позначення «НН» на «ТН». Зміни здійснюються в порядку, встановленому п. 4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі