Теми статей
Обрати теми

Керівники гуртків з неповним навчальним навантаженням: коли виконувати умову про доплату до МЗП

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
З 1 вересня 2017 року до позашкільного навчального закладу прийнято на роботу двох керівників гуртків з неповним навчальним навантаженням в обсязі 12 годин на тиждень з оплатою за 10-м тарифним розрядом ЄТС. Стаж педагогічної роботи в одного з них становить 5 років, а в іншого — його немає. Чи здійснюється доплата до мінімальної заробітної плати таким керівникам гуртків?

Згідно зі ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Також установлено, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються лише доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Тобто до мінімальної заробітної плати педагогічних працівників включаються заробітна плата, визначена зі ставки заробітної плати чи посадового окладу, надбавки за вислугу років, надбавки за «престижність» педагогічної праці, різного роду доплати, зокрема за суміщення професій, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника та інші виплати, окрім визначених вище.

Якщо розмір нарахованої заробітної плати працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Тому розмір доплати до мінімальної заробітної плати визначається пропорційно виконаній нормі навчального навантаження з урахуванням надбавок за вислугу років, за престижність педагогічної праці та інших надбавок, доплат, індексації тощо.

Норма робочого часу на ставку заробітної плати керівників гуртків складає 18 годин на тиждень.

З 01.09.2017 р. розмір ставки заробітної плати керівника гуртка за 10-м тарифним розрядом ЄТС становить 2912 грн. (додаток 8 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557).

Розрахуємо зарплату керівника гуртка, який має право на надбавку за вислугу років. Заробітна плата за 12 годин навантаження становить 1941,33 грн. (2912,00 грн. : 18 год х 12 год). Розмір надбавки за вислугу років за педагогічний стаж понад 5 років складає 10 % ставки заробітної плати, що в сумі становить 194,13 грн. (1941,33 грн. х 10 %). Сума заробітної плати виходячи з навчального навантаження 12 годин на тиждень та 10-відсоткової надбавки за вислугу років становить 2135,46 грн.

Далі визначаємо зарплату, виходячи з мінімальної заробітної плати пропорційно навчальному навантаженню, що становить 2133,33 грн. (3200,00 грн. : 18 год х 12 год).

Отже, керівнику гуртка з неповним навчальним навантаження (12 годин на тиждень), який має право на надбавку за вислугу років за педагогічний стаж у 5 років, доплату до мінімальної зарплати здійснювати не потрібно. Пояснюється це тим, що зарплата керівника гуртка з урахування надбавки за вислугу років (2135,46 грн.) перевищує розмір зарплати, розрахованої виходячи з мінімальної зарплати пропорційно навантаженню цього керівника гуртка (2133,33 грн.).

Тепер щодо керівника гуртка, який не має права на надбавку за вислугу років. Зарплата за 12 годин навантаження становить 1941,33 грн. (2912,00 грн. : 18 год х 12 год), а зарплата, визначена виходячи з мінімальної заробітної плати пропорційно навчальному навантаженню, становить 2133,33 грн. (3200,00 грн. : 18 год х 12 год).

Отже, керівнику гуртка з неповним навчальним навантаження (12 годин на тиждень), який не має права на надбавку за вислугу років, доплата до мінімальної заробітної плати здійснюється у сумі 192 грн. (2133,33 - 1941,33). Тобто його заробітна плата з урахуванням доплати до мінімальної зарплати становитиме 2133,33 грн. (1941,33 грн. + 192 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі