Теми статей
Обрати теми

Держслужбовця перевели на нижчеоплачувану посаду: як платити зарплату після переведення

Коновал Світлана, державний експерт експертної групи з питань оплати праці в бюджетній сфері та грошового забезпечення Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Головного спеціаліста держоргану (посадовий оклад 4800 грн.) з 2 квітня 2018 року перевели на посаду провідного спеціаліста (посадовий оклад 4400 грн.). Згідно зі ст. 114 КЗпП при переведенні працівника на постійну нижчеоплачувану роботу за ним протягом перших двох тижнів після переведення зберігається середній заробіток за попередньою посадою. Чи застосовувати цю норму трудового законодавства до держслужбовців? Як правильно нарахувати зарплату такому переведеному працівникові?

З 1 травня 2016 року вступив у дію новий Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889). Згідно з цим Законом вступ на державну службу шляхом призначення громадянина України на посаду держслужбовця, так само як і просування по службі, здійснюється за результатами конкурсу (ч. 1 ст. 21, ч. 1 ст. 31, ч. 1 ст. 40 Закону № 889).

У деяких випадках переведення держслужбовця може бути і без проходження конкурсу. Так, згідно зі ст. 41 Закону № 889 держслужбовець з урахуванням його професійної підготовки і професійної компетентності може бути переведений без обов’язкового проведення конкурсу:

1) на іншу рівнозначну або нижчу вакантну посаду в тому ж самому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), — за рішенням керівника державної служби;

2) на рівнозначну або нижчу вакантну посаду в іншому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), — за рішенням керівника державної служби в державному органі, з якого переводиться державний службовець, і керівника державної служби в державному органі, в який переводиться держслужбовець.

Важливо! Переведення здійснюється за згодою держслужбовця.

Як зрозуміти, що працівник переведений на рівнозначну або нижчу посаду?

Визначення рівнозначної посади наведене в ст. 2 Закону № 889. Це посада державної служби, яка належить до однієї групи оплати праці з урахуванням юрисдикції державного органу.

Водночас цим Законом не визначено поняття «нижча посада». Розшифрування цього поняття наведене в листі Національного агентства України з питань державної служби від 01.03.2018 р. № 1653/13-18*. Так, нижчою посадою є посада державної служби, яка належить до нижчої групи оплати праці без урахування юрисдикції державного органу, а також посада державної служби в державному органі з нижчим рівнем юрисдикції в межах однієї групи оплати праці.

* Див. статтю «Щодо переводу державного службовця на рівнозначну або нижчу посаду без конкурсу» цього номера. — Прим. ред.

Групи оплати праці наведені в ст. 51 Закону № 889, і таких груп 9.

У ситуації, що розглядається, працівник був переведений з посади головного спеціаліста на посаду провідного спеціаліста держоргану. Посада головного спеціаліста належить до 7-ї групи оплати праці, посада провідного спеціаліста — до 8-ї групи. Тобто відбулося переведення на нижчу посаду. Залишилося розібратися з оплатою праці держслужбовця після такого переведення.

У ч. 4 ст. 41 Закону № 889 зазначено, що у разі переведення держслужбовця на іншу посаду йому виплачується заробітна плата, що відповідає посаді, на яку він переведений. Водночас у ч. 1 ст. 114 КЗпП передбачено, що при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за ним зберігається його попередній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення. Звісно, виникає запитання: яку норму законодавчого акта використати, чи зберігати за держслужбовцем середню зарплату або виплачувати зарплату за новою посадою?

Згідно зі ст. 5 Закону № 889 дія норм законодавства про працю поширюється на державних службовців у частині відносин, не врегульованих цим Законом. Іншими словами, з 1 травня 2016 року норми цього Закону є спеціальними для держслужбовців.

Таким чином, питання нарахування/збереження заробітної плати після переведення держслужбовця на іншу посаду, у тому числі і нижчу, врегульовані саме Законом № 889. Тому

з дня переведення держслужбовця на нижчу посаду йому виплачується заробітна плата, що відповідає новій посаді.

Щодо поставленого запитання: держслужбовцю, якого з 2 квітня 2018 року перевели з посади головного спеціаліста на посаду провідного спеціаліста, з цієї дати виплачують зарплату, що відповідає посаді провідного спеціаліста. Доплату до середнього заробітку** за посадою головного спеціаліста не провадять.

** Про те, як виконати трудову гарантію про збереження середнього заробітку в перші два тижні після переведення на постійну нижчеоплачувану роботу згідно зі ст. 114 КЗпП, див. статтю «Оплата праці при переведенні на постійну нижчеоплачувану посаду: що врахувати, як розрахувати» цього номера. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі