Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати відпускних за час щорічної відпустки

Міністерство соціальної політики України
Лист від 04.08.2016 р. № 430/13/116-16

Згідно зі статтею 21 Закону заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Статтею 10 Закону визначено, що конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, погоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Відповідно до параграфа 2 статті 7 Конвенції № 132 «Про оплачувані відпустки (переглянута в 1970 році)», ратифікованої Законом України від 29 травня 2001 року № 2481-III, суми, що належать до виплати за час відпустки (частину), виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця.

Отже, враховуючи положення зазначеної статті Конвенції та те, що конкретний період надання щорічної відпустки або її частини узгоджується між працівником і роботодавцем, у разі необхідності отримання частини щорічної відпустки у стислі строки в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за неї в терміни, визначені між ним та роботодавцем.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Відпускні за планом і в екстрених ситуаціях: вивчаємо строки для виплати

Почнемо із строку виплати відпускних, регламентованого на нормативному рівні. Так, у ч. 1 ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96) вказано: «Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку».

Тобто в загальному випадку відпускні за час будь-якої оплачуваної відпустки (у тому числі і щорічної відпустки) мають бути виплачені не пізніше ніж за 3 дні до початку такої відпустки. Оскільки строки виплати відпускних однакові для всіх оплачуваних відпусток, далі будемо говорити саме про строки виплати зарплати за період щорічної відпустки.

При цьому «трудове» Міністерство в листі від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09 уточнює, що обчислення триденного строку для виплати відпускних здійснюється в календарних днях. Якщо, наприклад, перший день щорічної відпустки — 30.04.2018 р. (понеділок), то останнім днем виплати зарплати за час цієї відпустки є 26.04.2018 р. (четвер).

Увага! Регламентований строк виплати відпускних за час щорічної відпустки — не пізніше ніж за 3 календарні дні до початку цієї відпустки.

Раніше цього строку виплатити відпускні можна, а от пізніше — ні.

Несвоєчасна виплата відпускних за час щорічної відпустки може слугувати підставою для:

— перенесення на інший період щорічної відпустки (п. 2 ч. 1 ст. 11 Закону № 504/96). Детальніше про перенесення щорічної відпустки — в матеріалі «Щодо перенесення на інший період чи продовження щорічної відпустки в разі тимчасової непрацездатності» цього номеру. Тут же підкреслимо: якщо працівник звернеться до роботодавця із заявою про перенесення щорічної відпустки з причини несвоєчасної виплати відпускних за цю відпустку, роботодавець зобов’язаний задовольнити таку вимогу;

— застосування до роботодавця фінансових санкцій (штрафів) відповідно до ст. 265 КЗпП, а до посадових осіб установи — адміністративних штрафів відповідно до ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х (далі — КпАП).

Про відповідальність за порушення строків виплати відпускних за час щорічної відпустки йшлося в консультації фахівця Держпраці в «ОП», 2017, № 8, с. 21. Так, роботодавцю загрожують фінансові санкції за порушення строку виплати відпускних за час щорічної відпустки залежно від терміну затримки їх виплати:

— якщо виплату відпускних затримано на строк до одного місяця. Наприклад, відпускні мали бути виплачені не пізніше 26 квітня 2018 року, а фактично були виплачені до 26 травня 2018 року або безпосередньо 26 травня 2018 року. Тоді це порушення розглядається як порушення інших вимог трудового законодавства. За нього роботодавець несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі мінімальної зарплати, установленої на момент виявлення правопорушення (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП). На сьогодні — 3723 грн. Такий штраф накладається не по кожному працівнику, якому було несвоєчасно виплачені відпускні, а в цілому за таке правопорушення;

— якщо виплату відпускних затримано на строк більше одного місяця. Тобто відпускні мали бути виплачені не пізніше 26 квітня 2018 року, а фактично були виплачені після 26 травня 2018 року. У цьому разі роботодавець може бути притягнутий до відповідальності, яка встановлена абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Згідно з цими нормами за порушення встановлених строків виплати працівникам зарплати, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі на роботодавця накладається штраф у трикратному розмірі мінімальної зарплати, установленої законом на момент виявлення порушення. На сьогодні — 11169 грн. Такий штраф накладається за факт порушення без урахування кількості працівників, права яких порушено.

Крім того, за порушення встановлених строків виплати зарплати (у нашому випадку — відпускних), незалежно від того, на який конкретно термін затримано таку виплату, на посадову особу установи, винну в цьому порушенні, може бути накладено адмінштраф у розмірі (загальний випадок) від 510 до 1700 грн. (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Проте на практиці трапляються випадки, коли працівнику необхідно взяти щорічну відпустку у стислі строки і роботодавець йде йому назустріч. Та от біда: роботодавець не має можливості виконати вимогу про виплату відпускних не пізніше ніж за 3 дні до початку щорічної відпустки. Як роботодавцю задовольнити прохання працівника і самому не потрапити на штрафи? Вихід є! І пропонує його Мінсоцполітики.

У листі, що коментується, і листі від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12 «трудове» Міністерство, посилаючись на Конвенцію № 132 «Про оплачувані відпустки (переглянута в 1970 р.)», ратифіковану Законом України від 29.05.2001 р. № 2481-III, зазначає: у разі необхідності отримання частини щорічної відпустки у стислі строки в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання зарплати за неї в терміни, визначені між ним та роботодавцем.

Це означає, що в разі надання працівнику щорічної відпустки у стислі строки можна виплатити відпускні пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки, але за наявності угоди між працівником і роботодавцем. Для цього працівник має написати заяву з проханням виплатити йому відпускні в інший, ніж передбачено законодавством, строк, узгоджений із роботодавцем. Роботодавець у наказі про надання щорічної відпустки, крім формулювань про надання цієї відпустки, зазначає фразу про виплату відпускних в інший, ніж законодавчо визначений, строк.

Якщо працівник і роботодавець вчинять таким чином, то роботодавцю і посадовим особам установи не загрожує притягнення до відповідальності за порушення строків виплати відпускних за час щорічної відпустки.

Проте пам’ятайте: виплата відпускних за дні щорічної відпустки в узгоджений між працівником і роботодавцем строк здійснюється у виключних випадках. Масова виплата відпускних у такий спосіб може привернути небажану увагу контролюючих органів. Тож якщо щорічна відпустка надається за графіком відпусток, то роботодавець має виплатити відпускні за дні щорічної відпустки в законодавчо установлений строк — не пізніше ніж за 3 календарні дні до початку цієї відпустки.

Наостанок зауважимо: надання щорічної відпустки у стислі строки означає, що вона надається в інший період, ніж передбачений графіком відпусток установи. У такому разі не забудьте внести зміни до графіку відпусток. Про дії кадровика у разі надання щорічної відпустки поза графіком відпусток ми розповідали у спецвипуску «ОП», 2017, № 24/1, с. 12.

Олександра Ольховська, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі