Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Надаєте відпустку «для догляду до 6 років»? Перевірте: чи всі документи

Отже, ваша працівниця повідомляє вас про те, що хоче оформляти відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР така відпустка надається в обов’язковому порядку, а її тривалість визначається медичним висновком. Що це за висновок? І які документи, окрім нього, повинна надати працівниця?

Відповідь надали фахівці Держпраці в листі від 11.12.2017 р. № 5605/4/4.7-ЗВ-17. Для отримання відпустки для догляду за дитиною до 6 років необхідно надати такі документи:

— заяву на ім’я роботодавця або уповноваженої особи;

— свідоцтво про народження дитини;

довідку за формою № 080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430 (далі — Довідка).

Так, у Довідці обов’язково зазначається дата, з якої дитині потрібен домашній догляд, а також дата, до якої Довідка дійсна, — на їх підставі має бути визначений період надання відпустки для догляду за дитиною до 6 років.

У згаданому листі Мінсоцполітики пояснило, що право на таку відпустку має не лише мати або батько дитини, яка потребує догляду, така відпустка може надаватися також бабусі, дідусю або іншому родичеві, що фактично доглядає за дитиною.

Завершена перевірка інспектора праці! — Виявлені порушення. — Що далі?

Держпраці в листі від 11.01.2018 р. № 183/3/4.3-3В-18 роз’яснила деякі питання притягнення роботодавців до відповідальності за порушення норм трудового законодавства.

Так, якщо після закінчення перевірки виявлено порушення, інспектор праці видає роботодавцеві припис про усунення порушень зі встановленням строку для їх усунення та/або вживає заходів для притягнення винної в допущенні порушень посадової особи до відповідальності (п. 27 Порядку здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295 (далі — Порядок № 295).

Водночас якщо вимоги припису виконані у встановлений строк, то на підставі п. 28 Порядку № 295 штраф до роботодавця не застосовується.

Держпраці наводить такий приклад: якщо роботодавець, виконуючи вимоги припису, у встановлений строк нарахує і виплатить працівникам компенсацію за затримку виплати зарплати, то тоді відсутні підстави для притягнення його до відповідальності, передбаченої абз. 8 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Проте п. 28 Порядку № 295 «знімає відповідальність» тільки в частині, передбаченій абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Рішення про накладення адмінстягнення на посадових осіб приймається судом. При цьому зауважте: протокол за трудові порушення буде складений у будь-якому випадку.

У листі так само зроблений акцент на тому, що «звільнення» від штрафу на підставі п. 28 Порядку № 295 не діє, коли порушення в принципі усунути неможливо або воно позначене в п. 29 Порядку № 295 як таке, за яке відповідальність застосовується незалежно від факту усунення («неоформлення» працівників; несвоєчасна і не в повному обсязі виплата зарплати; недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці).

Повідомляємо податкову про прийняття на роботу інваліда

Збираєтеся прийняти на роботу особу з інвалідністю? Отже, перш ніж вона приступить до виконання своїх обов’язків, треба подати органам ДФСУ повідомлення, затверджене постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413.

ДФСУ в консультації від 29.03.2018 р. № 1269/ІПК/26-15-13-06-12 щодо цього надає роз’яснення: окремого повідомлення про прийняття на роботу особи з інвалідністю чинним законодавством не передбачено. А це означає, що повідомлення про прийняття на роботу особи з інвалідністю здійснюється в загальному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі