Теми статей
Обрати теми

Про індексацію зарплати при підвищенні тарифних ставок (окладів)

Міністерство соціальної політики України
Лист від 04.01.2018 р. № 1/0/66-18

Департамент рівня життя та моніторингу соціального розвитку Міністерства соціальної політики України розглянув запит <…> щодо індексації заробітної плати і повідомляє.

Відповідно до пункту 11 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами) (далі — Порядок), підвищення грошових доходів громадян у зв’язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому офіційно опублікований індекс споживчих цін.

Індекс споживчих цін обчислюється Держстатом і не пізніше 10 числа місяця, що йде за звітним, публікується в офіційних періодичних виданнях.

Індексація грошових доходів населення проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила встановлений поріг індексації (103 %).

Для проведення подальшої індексації грошових доходів населення обчислення індексу споживчих цін починається за місяцем, в якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації.

Пунктом 5 Порядку визначено, що значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків у місяці підвищення тарифних ставок (окладів). Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, що йде за місяцем підвищення тарифних ставок (окладів).

Сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення заробітної плати перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення заробітної плати не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення тарифних ставок (окладів), сума індексації цього місяця розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення заробітної плати. У разі коли відбувається підвищення тарифних ставок (окладів), в місяці підвищення враховуються усі складові заробітної плати, що не мають разового характеру.

У разі збільшення заробітної плати за рахунок інших її складових, без підвищення тарифних ставок (окладів), сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати.

Враховуючи вказане, якщо підвищення посадових окладів відбувається один раз на три місяці, то згідно з положеннями пункту 11 Порядку право на індексацію не виникає, оскільки збільшується розмір посадового окладу. При цьому Порядок не передбачає положення щодо конкретного розміру, на який повинен збільшуватися посадовий оклад.

Також повідомляємо: пунктом 5 Порядку передбачено, що працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції здійснюється в порядку, визначеному в колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» і положеннями Порядку.

Директор Департаменту рівня життя та моніторингу соціального розвитку Н. Підлужна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі