Теми статей
Обрати теми

Підвищення окладів до настання права на індексацію

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту - начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці
Відповідно до колективного договору, укладеного на підприємстві, оклади (тарифні ставки) працівникам підвищуються щорічно в січні на 20 %, а у березні, травні, липні, вересні та листопаді — на 30 грн. У зв’язку із застосуванням такого механізму підвищення окладів (тарифних ставок) право на індексацію в працівників не настає. Чи є в цьому випадку порушення вимог трудового законодавства?

І відразу з головного. Індексація відноситься до мінімальних державних гарантій в оплаті праці (див. ст. 95 КЗпП і ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР). Отже, непроведення індексації заробітної плати за наявності підстав для її проведення загрожує:

— роботодавцеві штрафом у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (на сьогодні — 37230 грн.) за кожного працівника, щодо якого здійснено таке порушення (див. абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП);

— посадовим особам роботодавця адмінштрафом у загальному випадку від 510 до 1700 грн. (ст. 41 КпАП).

Проведення індексації регулюють Закон про індексації* та Порядок № 1078**. Індексувати зарплату працівників зобов’язаний кожен роботодавець. Законодавство не звільняє від цього обов’язку ні бюджетника, ні госпрозрахунківця, ні навіть підприємця, що використовує працю найманих працівників.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Зарплату працівників індексують у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Згідно з абз. 1 п. 5 Порядку № 1078 у разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін (далі — ІСЦ) в місяці підвищення (далі — «базовий» місяць) набуває за 1 або 100 %. Для проведення подальшої індексації обчислення ІСЦ здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення грошового доходу (абз. 2 п. 5 Порядку № 1078).

Право на індексацію у працівників виникне, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить установлений поріг індексації (з 01.01.2016 р. — 103 %).

Таким чином, в умовах високої інфляції право на індексацію, раніше за все, може виникнути тільки на третій місяць після підвищення окладу.

Якщо в працівника взагалі немає індексації (ще не настало право на поточну та немає збереженої фіксованої (як різниця)), то підвищення окладу (тарифної ставки) через місяць призводить до того, що в працівника право на індексацію не настає, оскільки «базовий» місяць для розрахунку суми індексації постійно зсувається.

Такий порядок підвищення окладів, описаний у запитанні, не порушує вимоги чинного трудового законодавства. Також не порушені тут положення Закону про індексацію та Порядку № 1078.

Водночас звертаємо увагу роботодавця на те, що в такій ситуації як альтернативний варіант замість проведення індексації він може скористатися механізмом підвищення доходів працівників випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції (див. абз. 8 — 10 п. 5 Порядку № 1078).

Крім того, госпрозрахунковим підприємствам та організаціям надано право визначати умови проведення індексації в колективних договорах з урахуванням норм чинного законодавства (п. 5 Порядку № 1078).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі