Теми статей
Обрати теми

Щодо періодів, які враховуються до страхового стажу за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Міністерство соціальної політики України
Лист від 22.03.2018 р. № 2.4-15-971

Департамент пенсійного та соціального страхування Міністерства соціальної політики розглянув лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України щодо періодів, які прирівнюються до страхового стажу за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, та повідомляє.

Обчислення страхового стажу за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності визначено статтею 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105).

Зокрема, частиною четвертою статті 21 Закону № 1105 визначаються періоди, що прирівнюються до страхового стажу.

Відповідно до частини четвертої статті 21 Закону № 1105 до страхового стажу прирівнюються періоди, починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню за цим Законом, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 2464).

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачується платниками, визначеними статтею 4 Закону № 2464.

З 01.01.2016 р. відповідно до Закону № 2464 запроваджено однакову ставку єдиного внеску в розмірі 22 %, зокрема для платників, визначених абзацом сьомим пункту 1 частини першої статті 4 Закону № 2464, що сплачують єдиний внесок за окремі категорії осіб, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності відповідно до Закону № 1105.

Отже, відповідно до норми частини четвертої статті 21 Закону № 1105 періоди (починаючи з 01.01.2016 р.) сплати єдиного внеску за осіб, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності відповідно до Закону № 1105, прирівнюються до страхового стажу за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Зокрема, це стосується періоду отримання допомоги при народженні дитини особами, які не підлягають соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, але за зазначену категорію осіб сплачується єдиний внесок, що підтверджується даними персоніфікованого обліку застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Разом з тим зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційно-рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Заступник директора Департаменту пенсійного та соціального страхування — начальник відділу M. Зацерковний

Коментар редакції

Страховий стаж для лікарняних за періоди з 01.01.2016 р.: уточнення Мінсоцполітики

Розмір лікарняних залежить від страхового стажу працівника: чим більше стаж — тим більше відсоток виплати. І головне в цій справі — не помилитися! Тому питання правильного визначення страхового стажу для розрахунку лікарняних актуальне завжди.

Який же нюанс визначення страхового стажу в листі, що коментується, розкриває нам Мінсоцполітики? Розглядається таке: включення до страхового стажу періодів починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, але ним або страхувальником за нього був сплачений ЄСВ.

Але спочатку наведемо визначення страхового стажу.

Зрозуміло, що для цього ми повинні звернутися до положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Отже, згідно зі ст. 21 Закону № 1105 страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею або роботодавцем за неї страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім певних випадків.

Такими випадками є:

• період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

• період отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (окрім пенсії по інвалідності);

• період отримання пенсії по інвалідності.

Зазначені періоди включаються до страхового стажу як період, за який сплачені страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Також відповідно до ч. 4 ст. 21 Закону № 1105 до страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набуття чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням». Законом України від 03.10.2017 р. № 2147-VIII у ч. 4 ст. 21 Закону № 1105 були внесені зміни. Згідно з ними до страхового стажу включаються також періоди починаючи з 01.01.2016 р., протягом яких особа не підлягала страхуванню згідно із Законом № 1105, але нею або роботодавцем за неї сплачений ЄСВ згідно із Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ).

Виникають запитання: що це за періоди та хто ці особи?

У листі, що коментується, розглядається період отримання допомоги при народженні дитини особами, які не підлягають соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, але за зазначену категорію осіб сплачується ЄСВ, що підтверджується даними персоніфікованого обліку застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Йдеться про осіб, які отримують допомогу при народженні дитини за період з 01.01.2016 р. і які не перебувають ні з ким у трудових відносинах, тобто не підлягають соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Так-от, непрацюючі матері з 01.01.2016 р. отримали можливість включити до свого страхового стажу період отримання допомоги при народженні дитини починаючи з цієї дати.

Цей період достатньо легко з’ясувати за документами. Звісно, у трудовій книжці у такої фізичної особи запису про роботу не буде. А ось у довідці ОК-7 цей період буде включений до страхового стажу, оскільки за нього сплачений ЄСВ. Також він буде включений до страхового стажу згідно з додатком 9.

Хотілося б додати, що непрацюючі матері — це не єдина категорія осіб, які не підлягають соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, але у яких з 01.01.2016 р. включається до страхового стажу період сплати ЄСВ.

Нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 18 Закону № 1105 страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають: особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб; особи, які обрані на виборні посади в органах держвлади, органах місцевого самоврядування та в інших органах; фізичні особи — підприємці; особи, які провадять незалежну професійну діяльність; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах.

А ось список осіб, які не включені до наведеного вище переліку тих, хто підлягає страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, але за яких сплачують ЄСВ, можна знайти в п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ.

Зокрема, до них належать:

• військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби), особи рядового і начальницького складу (ЄСВ сплачується із сум грошового забезпечення);

• батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, прийомні батьки, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства (ЄСВ сплачується із сум грошового забезпечення);

• особи, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами (ЄСВ сплачується із сум оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, здійснюваної за рахунок коштів роботодавця, допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах);

• особи, які проходять строкову військову службу у ЗСУ, інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, СБУ, органах МВС та службу в органах і підрозділах цивільного захисту (ЄСВ сплачується із сум грошового забезпечення);

• особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини (ЄСВ сплачується із сум допомоги при народженні дитини);

• один з непрацюючих працездатних батьків, усиновлювачів, опікун, піклувальник, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, а також непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю І групи або за особою похилого віку, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку, якщо такі особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства (ЄСВ сплачується із сум допомоги або компенсації).

Виходить, що з 01.01.2016 р. період сплати ЄСВ за зазначених осіб потрапляє до страхового стажу для розрахунку лікарняних.

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі