Теми статей
Обрати теми

Індексуємо зарплату сторожа: визначаємо місяць підвищення окладу і долю індексації

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя і моніторингу бідності Департаменту рівня життя і моніторингу соціального розвитку Міністерства соціальної політики України
Сторожу з 01.01.2018 р. встановлений оклад у розмірі 1762 грн. (до цього останнє підвищення окладу було в січні 2017 року і він складав 1600 грн.). У січні 2018 року згідно з графіком роботи (графіком змінності) працівник відпрацював 168 годин, у тому числі 86 нічних годин і 15 годин у святковий день. Для посади сторожа встановлений підсумовуваний облік робочого часу з обліковим періодом — квартал. У колективному договорі підприємства передбачена доплата за роботу в нічний час у розмірі 35 % посадового окладу (годинної ставки). Як правильно визначити, чи втрачає сторож у січні 2018 року право на індексацію зарплати? Чи треба в порівняльні розрахунки враховувати доплату за роботу в нічний час і за роботу у святковий день?

Особливість індексації при підсумовуваному обліку робочого часу в тому, що тривалість роботи за місяць співробітників, яким установлений такий режим роботи, може не збігатися з місячною нормою годин, установленою для 5- або 6-денного робочого тижня. До встановлення підсумовуваного обліку робочого часу вдаються у випадках, коли необхідно забезпечити робочий процес цілодобово (у тому числі у вихідні, неробочі і святкові дні). Така можливість передбачена ст. 61 КЗпП.

Особливістю такого режиму робочого часу є, зокрема, таке:

— час роботи контролюють за обліковий період (місяць, квартал, півріччя, рік), який установлюють у колективному договорі;

— щоденну або щотижневу тривалість робочого часу визначають графіком змінності. Вона може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період повинна дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді (п. 6 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумовуваного обліку робочого часу, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138).

Таким чином, кількість годин, які мають бути відпрацьовані працівником в конкретному місяці, визначається графіком змінності. Тому для таких працівників

повністю відпрацьованим місяцем у цілях проведення індексації вважається місяць, в якому відпрацьовані усі години за графіком змінності.

Як слід індексувати зарплату таких працівників, особливо в місяці підвищення окладу, і розповімо.

При проведенні індексації зарплати працівників керуються Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 2 цього Порядку визначено, що індексації підлягає оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає оплату за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Місяць, в якому відбулося підвищення окладу (тарифної ставки), вважається «базовим», і значення індексу споживчих цін (ІСЦ) в такому місяці приймається за 1 або 100 %. Обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення окладу (тарифної ставки). При цьому сума індексації в місяці підвищення окладу (тарифної ставки) не нараховується, якщо розмір зарплатного підвищення перевищив суму індексації, яка складається в місяці підвищення окладу (тарифної ставки). Якщо ж розмір зарплатного підвищення не перевищує суму індексації, яка склалася в місяці підвищення доходу, сума індексації цього місяця визначається з урахуванням розміру підвищення зарплати і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром зарплатного підвищення. Усе це передбачено п. 5 Порядку № 1078.

Зверніть увагу:

при визначенні суми зарплатного підвищення в розрахунок включають усі складові заробітної плати, які не мають разового характеру.

Як правило, зарплата працівників з підсумовуваним обліком складається з таких складових: оклад (тарифна ставка), доплата за роботу в нічний час, за роботу у святкові дні, оплата за роботу в понаднормовий час (нараховують у кінці облікового періоду) тощо. Розмір доплат за роботу в нічний час, у понаднормові, у святкові дні може змінюватися залежно від кількості годин, відпрацьованих у таких умовах. Якщо у вас кожен місяць змінюється кількість таких відпрацьованих годин і відповідно змінюється сума оплати за таку роботу, при цьому розмір посадового окладу залишається незмінним, змінювати «базовий» місяць на новий і проводити порівняльні розрахунки не треба. Це прямо передбачено абз. 5 п. 5 Порядку № 1078.

Як діяти з такими виплатами, якщо посадовий оклад підвищився? Розглянемо кожну виплату окремо.

Доплата за роботу в нічний час. Слід зазначити, що якщо робота вночі передбачена режимом (графіком) роботи працівника, то доплата за роботу в нічний час належить до виплат постійного характеру. У такому разі вказана доплата є об’єктом індексації, тобто включається в загальний індексований дохід працівника і є постійною складовою структури його зарплати. А отже, у місяці підвищення окладу («базовому» місяці) доплата за роботу в нічний час бере участь у проведенні порівняльних розрахунків. Але тут є свої нюанси.

Річ у тому, що розмір «нічної» доплати залежить не лише від посадового окладу (годинної тарифної ставки) працівника, але і від кількості відпрацьованих нічних годин у конкретному місяці і норми робочого часу цього місяця. А ці показники, як відомо, кожен місяць можуть змінюватися як у більший, так і в менший бік.

При підвищенні окладу автоматично збільшується і розмір годинної тарифної ставки, виходячи з якої оплачують години роботи в нічний час. Водночас ситуація ускладнюється тим, що розмір доплати варіюється залежно від кількості відпрацьованих нічних годин і місячної норми робочого часу. Тому якщо узяти суму доплати у фактичному розмірі, то реальну картину підвищення зарплати ми можемо не отримати. Тобто може вийти так, що оклад підвищиться, але через меншу кількість відпрацьованих годин у нічний час реального збільшення зарплати не відбудеться.

Щоб виключити такі викривлення реального підвищення зарплати,

порівняльні розрахунки треба провести, спираючись на кількість відпрацьованих нічних годин і норму робочого часу місяця, в якому підвищена зарплата.

Інакше кажучи, порівняльні розрахунки слід проводити виходячи з умов місяця, в якому підвищився оклад (тарифна ставка).

Зверніть увагу: якщо в окремому місяці розмір доплати за роботу в нічний час зріс за рахунок збільшення кількості відпрацьованих годин, при цьому посадовий оклад не змінюється, то «базовий» місяць не змінюється. Адже в цьому випадку (1) не відбувається підвищення окладу (тарифної ставки) і (2) зарплата працівника підвищується внаслідок збільшення обсягу виконаних робіт.

Оплата за роботу у святкові і неробочі дні. Оплата за роботу у вихідні, святкові (неробочі) дні є гарантійною виплатою, передбаченою законодавством, і складовою заробітної плати. Тому на підставі п. 2 Порядку № 1078 така оплата підлягає індексації у складі заробітної плати.

Що стосується її участі в порівняльних розрахунках у місяці підвищення окладу (у «базовому» місяці), то оскільки оплата за роботу у вихідні і святкові (неробочі) дні нараховується тільки в місяцях залучення працівників до роботи в такі дні, вона має тимчасовий характер. Інакше кажучи,

«святково-вихідні» виплати не беруть участі у визначенні суми зарплатного підвищення.

Оплата за роботу в понаднормовий час. Якщо на підприємстві, в установі, організації встановлений обліковий період, який дорівнює місяцю, а графік роботи побудований таким чином, що працівник залучається до понаднормових робіт кожен місяць, то оплата такого понаднормового часу також здійснюється щомісячно. У цьому випадку оплата за роботу в понаднормовий час може вважатися постійною виплатою. А отже, її, як і у випадку з доплатою за роботу в нічний час, слід ураховувати при визначенні розміру зарплатного підвищення. При цьому усі розрахунки також слід проводити виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця, в якому був підвищений оклад.

Якщо ж обліковий період дорівнює кварталу, півріччю, року, при цьому кількість понаднормових годин підраховують і оплачуть наприкінці облікового періоду, то доплата за понаднормові роботи — непостійна складова зарплати. Отже, її не враховують при проведенні порівняльних розрахунків.

Покажемо, як розрахувати суму зарплатного підвищення і визначити подальшу долю індексації зарплати на числовому прикладі, виходячи з умов, наведених у запитанні.

У січні 2018 року у працівника підвищився оклад (з 1600 до 1762 грн.). Необхідно визначити суму зарплатного підвищення і порівняти її із сумою індексації, яка складається в місяці підвищення окладу.

Якби посадовий оклад не підвищувався, то зарплата працівника індексувалася на коефіцієнт 10,2 % і сума поточної індексації складала б 179,72 грн. (попередній «базовий» місяць — січень 2017 року).

Далі визначимо суму зарплатного підвищення. Нагадаємо, що порівняльні розрахунки проводять виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця (це має значення, коли працівник частину місяця перебував у відпустці або на лікарняному, тобто місяць відпрацьований не повністю) з урахуванням постійних складових зарплати (доплат, надбавок). Оплату за роботу у святкові дні при визначенні розміру зарплатного підвищення не враховують, оскільки вона не має постійного характеру виплати. А ось доплату за роботу в нічний час уключаємо в порівняльний розрахунок.

При проведенні порівняльних розрахунків треба використати місячну норму робочого часу і кількість нічних годин за графіком роботи працівника в місяці підвищення окладу, тобто у січні 2018 року. Отже, у розрахунках братиме участь місячна норма робочого часу — 168 год і нічні — 86 год.

Порівняльні розрахунки будуть такими:

Складові зарплати

До підвищення, грн.

Після підвищення, грн.

Посадовий оклад

1600,00

1762,00

Доплата за роботу в нічний час

286,55 1) 1600 грн. : 168 год = 9,52 грн.; 2) 9,52 грн. х 86 год х 35 % = 286,55 грн.

315,75 1) 1762 грн. : 168 год = 10,49 грн.; 2) 10,49 грн. х 86 год х 35 % = 315,75 грн.

Всього

1886,55

2077,75

Зверніть увагу! Зарплата працівника за повністю виконану місячну норму праці менше мінімальної зарплати. У цьому випадку працівникові буде нарахована доплата до МЗП. Водночас така доплата не бере участі в порівняльних розрахунках при підвищенні окладу.

Що стосується понаднормового часу, то його кількість буде визначена у березні 2018 року (обліковий період дорівнює кварталу).

Сума зарплатного підвищення склала 191,20 грн. (2077,75 - 1886,55).

Порівняємо суму зарплатного підвищення із сумою можливої індексації. Оскільки розмір підвищення зарплати (191,20 грн.) більше суми індексації, що складається в місяці підвищення окладу (179,72 грн.), індексація в січні 2018 року не нараховується.

Січень 2018 року став місяцем підвищення окладу («базовим» місяцем). З лютого 2018 року починають розрахунок нового індексу до перевищення порога індексації (103 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі