Теми статей
Обрати теми

Підвищення окладів педпрацівників: вивчаємо постанову КМУ

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Постановою КМУ від 11.01.2018 р. № 22 передбачено, що посадові оклади (ставки зарплати) педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, підвищуються на 10 % з 1 січня 2018 року. Яких педагогічних працівників стосується ця норма? Як саме слід розрахувати розмір підвищення?

На засіданні Уряду 11 січня 2018 року прийнято постанову КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22.

Відповідно до зазначеної постанови посадові оклади та ставки заробітної плати педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, що визначені у додатку 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298, підвищуються з 1 січня 2018 року на 10 %.

Відповідно до ч. 1 ст. 1032 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах навчальних закладів:

— загальноосвітні навчальні заклади усіх ступенів;

— шкільні відділення навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад»;

— спеціалізовані школи (школи-інтернати), включаючи школи-інтернати з поглибленим вивченням окремих предметів і курсів для поглибленої підготовки дітей в галузі науки і мистецтв, фізичної культури і спорту, інших галузях, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою; ліцеї (ліцеї-інтернати); гімназії (гімназії-інтернати); колегіуми (колегіуми-інтернати);

— вечірні (змінні) школи;

— загальноосвітні навчальні заклади для громадян, які потребують соціальної допомоги та реабілітації: загальноосвітні школи-інтернати, загальноосвітні санаторні школи-інтернати; спеціальні загальноосвітні школи-інтернати; загальноосвітні навчальні заклади для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дитячі будинки (крім дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей та сімей патронатних вихователів);

— спеціальні загальноосвітні навчальні заклади для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку, навчально-реабілітаційні центри, інклюзивно-ресурсні центри;

— професійно-технічні навчальні заклади державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти;

— вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти.

Повний перелік типів закладів освіти, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти, затверджено ст. 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV з урахуванням змін, внесених Законом України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон про освіту).

Пунктом 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону про освіту установлено, що до приведення законодавства і установчих документів закладів освіти у відповідність із цим Законом терміни «навчальний заклад» і «заклад освіти» є ідентичними, а всі суб’єкти владних повноважень і навчальні заклади керуються всіма положеннями цього Закону, що стосуються закладів освіти, а також положеннями законодавства, що стосуються навчальних закладів у частині, що не суперечить цьому Закону, а термін «заклад освіти», що вживається у цьому Законі та спеціальних законах, відповідає терміну «навчальний заклад», який вживається в Конституції України.

Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Серед загального переліку педагогічних працівників до педагогічних працівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції, належать: директори, завідувачі, завідувачі філією, заступники завідувача філією з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи; їх заступники з навчальної, виховної, навчально-виховної, методичної, виробничої, навчально-методичної, навчально-виробничої роботи; завідувачі: інтернату при школі, заочного відділення школи, навчально-консультаційного пункту; вчителі (включаючи вчителів-логопедів, учителів-дефектологів), викладачі загальноосвітніх дисциплін, асистенти вчителя, асистенти вчителя-реабілітолога, старші вихователі, вихователі (включаючи вихователів груп продовженого дня), педагоги-організатори, практичні психологи, соціальні педагоги, керівники гуртків, секцій, студій, інших форм гурткової роботи; музичні керівники, інструктори з фізкультури, інструктори з праці, інструктори слухового кабінету, перекладачі-дактилологи; помічники директора з режиму, старші чергові з режиму, чергові з режиму у закладах освіти для громадян, які потребують соціальної допомоги і реабілітації.

Тож посадові оклади та ставки заробітної плати педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти (загальноосвітніх навчальних закладів), та інших, що фінансуються за рахунок освітньої субвенції, розмір яких визначено залежно від підвищеного з 1 січня 2018 року посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму до рівня 1762 грн., підвищуються з 1 січня 2018 року ще на 10 %.

Відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) посадові оклади та ставки заробітної плати педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти та інших закладів, що фінансуються за рахунок освітньої субвенції, встановлюються на рівні 9 — 18-го тарифних розрядів, а зокрема вчителів — на рівні 10 — 14-го тарифних розрядів залежно від освітнього рівня та кваліфікаційної категорії.

Відповідно до абз. 2 примітки 1 додатка 1 до наказу № 557 посадові оклади (тарифні ставки, ставки заробітної плати) з 1 січня 2017 року розраховуються, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Тож розміри посадових окладів та ставок заробітної плати, визначені залежно від величини прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня 2018 року, а отже, посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду, підвищуються ще на 10 % і становлять:

Тарифний розряд

Розміри станом на 1 січня 2018 року:

Залежно від прожиткового мінімуму 1762 грн. (грн.)

Збільшені на 10 % (грн.)

9

3048

3352,80

10

3207

3527,70

11

3471

3818,10

12

3735

4108,50

13

4000

4400,00

14

4264

4690,40

15

4546

5000,60

16

4916

5407,60

17

5286

5814,60

18

5656

6221,60

При цьому слід звернути увагу, що приміткою 2 додатка 1 до наказу № 557 передбачено: посадові оклади (тарифні ставки) за розрядами Єдиної тарифної сітки визначаються шляхом множення окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду на відповідний тарифний коефіцієнт. У разі, коли посадовий оклад (тарифна ставка) визначений у гривнях з копійками, цифри до 0,5 — відкидаються, від 0,5 і вище — округлюються до однієї гривні.

Стосовно такого округлення у випадах, коли посадові оклади (тарифні ставки) визначаються з урахуванням їх підвищень за педагогічні звання, за роботу в певних типах закладів освіти, то норма про таке їх округлення не передбачена. Тому для округлення розмірів посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку з їх підвищенням на 10 % також немає підстав.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі