Теми статей
Обрати теми

Учитель + вихователь: як оплатити і організувати працю

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як оплачується праця вчителя, який має навчальне навантаження 25 годин на тиждень, з яких — 11 годин з певного предмета навчального плану та 14 годин — за індивідуальною формою навчання учня. Бухгалтерія оплачує 7 годин (перевищення навантаження на ставку) індивідуального навчання виходячи з погодинного розрахунку і обумовлює це забороною роботи за сумісництвом документами колишнього СРСР. Чи правильно це? Чи може такий учитель працювати ще за сумісництвом на посаді вихователя в групі продовженого дня?

Оплата праці працівників освіти, зокрема вчителів, вихователів, провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з п. 63 цієї Інструкції навчальне навантаження між учителями, викладачами та іншими педпрацівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі. Цим пунктом передбачено, що обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педпрацівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується.

Відповідно до п. 68 Інструкції № 102 місячна зарплата педпрацівників установ освіти, в т. ч. педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів) визначається шляхом множення ставки зарплати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації зарплата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. Відповідно до п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата педпрацівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин вчителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педпрацівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 цієї Інструкції (за тарифікацією).

Щодо оплати праці вчителя за години навчального навантаження при індивідуальній формі навчання учнів зазначаємо наступне.

Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах затверджено наказом МОН від 12.01.2016 р. № 8 (далі — Положення № 8). Пунктом 1 розд. IV «Оплата праці педагогічних працівників, які здійснюють навчання учнів за індивідуальною формою навчання» цього Положення встановлено, що оплата праці педпрацівників за проведення індивідуальної форми навчання, у тому числі з використанням технологій дистанційної форми навчання, здійснюється відповідно до нормативно-правових актів у сфері освіти. Одним із таких актів є Інструкція № 102 (ср. ). Тобто місячна зарплата вчителів, які залучені до навчання учнів на умовах індивідуального навчання, визначається при тарифікації шляхом множення ставки зарплати (з урахуванням її підвищення на 20 %) на встановлену вчителеві фактичну кількість годин на тиждень, передбачену на індивідуальне навчання, і ділення цього добутку на норму годин на ставку (18 годин на тиждень), з урахуванням додаткової оплати за перевірку зошитів та письмових робіт.

Щодо підвищення ставки зарплати за години індивідуального навчання, то абз. 2 п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102 встановлено, що посадові оклади (ставки зарплати) педпрацівникам у загальноосвітніх навчальних закладах (класах, групах) для дітей та підлітків, які потребують особливих умов виховання або тривалого лікування (в тому числі при індивідуальному навчанні таких дітей) підвищуються на 20 %. Тому ставка зарплати вчителя при оплаті за проведення індивідуальних навчальних занять з дітьми, які за станом здоров’я не можуть відвідувати навчальний заклад, підвищується на 20 %.

Пунктом 1 розд. II «Порядок зарахування на індивідуальну форму навчання» Положення № 8 передбачено, що зарахування учнів на індивідуальну форму навчання проводиться протягом навчального року. Тому у випадках, коли виникла потреба у індивідуальному навчанні учня серед навчального року, вносяться відповідні зміни до тарифікації відповідного вчителя з визначенням йому місячного розміру зарплати залежно від обсягу навчального навантаження та інших видів педагогічної роботи.

За проведення вчителями індивідуального навчання учнів з предметів, де передбачено оплату за перевірку зошитів чи письмових робіт, їм має провадитися відповідна доплата за цю педагогічну роботу з урахуванням наповнюваності класів.Відповідно до п. 38 Інструкції № 102 в I — XI (XII) класах загальноосвітніх навчальних закладів з кількістю учнів менше 12 осіб оплата за перевірку письмових робіт провадиться у розмірі 50 % відповідних доплат. Додаткова оплата за перевірку письмових робіт вчителям провадиться залежно від обсягу встановленого їм навчального навантаження.

Важливо! Оплата праці вчителя з погодинного розрахунку можлива лише у випадку заміни тимчасово відсутнього працівника, якщо така заміна тривала не більше двох місяців. В інших випадках — оплата праці вчителів провадиться за тарифікацією.

Щодо роботи за сумісництвом зазначається наступне. На сьогодні питання роботи за сумісництвом регулюється постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43). Відповідно до постанови № 245 робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ і організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації у вільний від основної роботи час.

Пунктом 4 постанови № 245 передбачені певні обмеження щодо категорій осіб, які не мають права на роботу за сумісництвом. Зокрема, установлено, що не мають права працювати за сумісництвом керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності). Пунктом 2 постанови № 245 також передбачено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Пунктом 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведеного у додатку до Положення № 43, установлено, що не вважається сумісництвом робота учителів середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів, у тому самому навчальному закладі понад установлену норму навчального навантаження, педагогічна робота та керівництво гуртками в тому самому навчальному закладі, дошкільному виховному, позашкільному навчально-виховному закладі.

Тож учитель, який має навчальне навантаження 25 годин на тиждень, з яких — 11 годин з певного предмета навчального плану та 14 годин — за індивідуальною формою навчання, які не вважаються сумісництвом, може працювати ще за сумісництвом на посаді вихователя в групі продовженого дня, але не більше чотирьох годин на день.

При цьому слід урахувати, що відповідно до ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV та п.п. «є» п. 64 Інструкції № 102 ставка зарплати вихователю групи продовженого дня встановлюється за 30 годин педагогічної роботи на тиждень. Тобто при укладенні вчителем ще додатково трудового договору на виконання роботи в обсязі 0,5 штатної одиниці посади вихователя, тижнева норма складає 15 годин, що за п’ятиденного режиму роботи закладу становить 3 години щодня.

Увага! Вчитель закладу загальної середньої освіти, який має тижневе навантаження 25 годин, має право працювати в цьому ж закладі (на умовах внутрішнього сумісництва) на посаді вихователя групи продовженого дня в обсязі 0,5 штатної одиниці.

Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII акти законодавства Союзу РСР діють на території України лише з питань, не врегульованих законодавством України та за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі