Теми статей
Обрати теми

З відпустки для догляду до 3 років — на роботу на повний робочий день

Богданова Анастасія, експерт з питань оплати праці
Працівниця, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, хоче перервати її і вийти на роботу на повний робочий день. Чи втратить вона в цьому випадку право на допомогу при народженні дитини?

Молода мати, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, цілком може вийти на роботу на повний робочий день. Щоправда, для цього вона повинна перервати цю відпустку, написавши відповідну заяву. На підставі цієї заяви роботодавець видає накази (розпорядження) про переривання відпустки і вихід на роботу працівниці.

З моменту переривання цієї відпустки і виходу на роботу на жінку поширюються загальні норми трудового законодавства, але з урахуванням соціальних гарантій, передбачених для матерів (батьків), що мають дітей віком до 3 років.

Майте на увазі: вихід матері на роботу ніяк не впливає на виплату їй допомоги при народженні дитини, причому незважаючи на режим роботи (повний або неповний робочий час).

Дивіться самі. У ч. 9 ст. 11 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII наведений винятковий* перелік підстав для припинення виплати допомоги при народженні дитини. І такої підстави, як працевлаштування матері або вихід її на роботу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, у цьому переліку немає.

* Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 08.06.2016 р. № 3-рп/2016.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі